Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újabb turistaház készült el

Életmód > Pest megye

2013-11-13


Korszerűbbé vált a mogyoró-hegyi Jurta Tábor fogadóépülete Visegrádon a Pilisi Parkerdő Zrt. őszi közjóléti fejlesztési programja keretében. A Makovecz Imre tervezte fogadóépületben a büfé mellett turistaszállást is kialakítottak. Az épületet Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott avatta fel.

A Jurta Tábornak is helyet adó Mogyoró-hegy a hazai környezeti nevelés fellegvára, legrégebbi intézménye, az itt működő Madas László Erdészeti Erdei Iskola idén ünnepelte fennállásának 25 éves évfordulóját. A környék a Pilisi Parkerdő egyik emblematikus kirándulóközpontja, amelynek építményeit a Parkerdőgazdaság egykori főépítésze, Makovecz Imre tervezte. Az 1977-től 1981-ig az erdőgazdaság főépítészeként dolgozó építész tervezte az idők során több mint százezer gyerek által látogatott Erdei Művelődés Háza mellett a Jurta Tábor fogadóépületét is.

A Jurta Tábor fogadóépületének mostani felújítása során kicserélték az építmény vörösfenyőből készült külső és belső faburkolatát, felújították az elektromos hálózatot, és a biztonság érdekében kialakítottak egy korszerű tűzvédelmi rendszert, kibővítették és új bútorokkal rendezték be a vendégteret.  Bővültek a vizesblokkok, kiépítettek egy zuhanyzóhelyiséget is. A jövőben folyamatosan üzemelő büfé mellett összesen 14 fő számára megfelelő fekvőhelyet kínáló matracszállást alakítottak ki, amelyet kihúzható fotelágyak tesznek kényelmesebbé. Az épület felújítása az egykori tervek szerint, Makovecz Imre jogörököseinek bevonásával történt. A Magyar Fejlesztési Bank és a Pilisi Parkerdő Zrt. által közösen finanszírozott, nettó 45 millió forint értékű beruházás eredményeként elkészült fogadóépület a Parkerdő üzemeltetésében működik.

A Pilisi Parkerdő őszi fejlesztési programjában, összesen további húszmillió forintos beruházással a Visegrádi Erdészetnél megújult a Makovecz Imre tervezte erdész szolgálati lakás a Mócsai-tanyán és a Mogyoróhegy Étterem. Az Apátkúti-völgyben új parkolóra, a Bertényi Miklós Füvészkert bejáratnál új vizesblokkra számíthatnak a látogatók.

Emlékezetes, hogy a Magyar Fejlesztési Bank alá tartozó erdőgazdaságok közjóléti fejlesztéseire kiterjedő program keretében újult meg október végén a Pilisben a Som-hegyi Turistaház. További beruházások is elindultak az ősz folyamán. Néhány héttel ezelőtt kezdődött meg Szentendre térségében a Kő-hegyi Menedékház felújítása, amelynek átadása 2014 tavaszára várható. Szintén idén ősszel kezdődik el a Pilisszentlélek közelében található Fekete-hegyi turistaház átalakítása, ezt az épületet 2014 tavaszától látogathatják a kirándulók.

A Pilisi Parkerdő Zrt. turistákat szolgáló fejlesztései közül már látogatható az új Rám-szakadék Tanösvény. Végéhez közelednek a felújítási munkák az Országos Kéktúra Pilis-Budai-hegységben futó 113 kilométeres szakaszán, ami a teljes útvonal mintegy tizedét jelenti. Ezen a szakaszon az erdészek elvégzik a turistautak karbantartását, a pihenőhelyeken elhelyezett szemetesek, asztalok és padok felületkezelését, felújítják a tájékoztató táblákat és több új tűzrakó-helyet alakítanak ki. Mindezek mellett a közeljövőben kilátók építését, és a parkerdők megközelítését segítő parkolók kialakítását tervezi a főváros környéki erdőket kezelő erdőgazdaság.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Kapcsolódó cikkeink:
A miniszterelnök túrabakancsban avatta a turistaházat - 2013-10-30
Új tanösvény a Rám-szakadékban - 2013-10-25


Vissza