Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ismét megjelent a veszettség

Életmód > Pest megye

2013-11-15


A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának  közleménye szerint három év után ismét felütötte a fejét a veszettség Magyarországon vörös rókákban: szeptember óta már 18 állatnál igazolták a fertőzést, ezért a fővárosban és Pest megyében is javasolt a kutyák mellett a macskák veszettség elleni oltása.

Magyarországon 2010. óta nem, azonban 2013 szeptemberében és októberében elvégzett laboratóriumi vizsgálatok során először Bács-Kiskun, majd Jász-Nagykun-Szolnok megye területéről mutattak ki veszettséget vörös rókában. November 7-én a Pest megyei Kőröstetétlen közigazgatási területén lévő tanyára merészkedett és ott kutyával összemarakodó róka teteméből is kimutatták a veszettség vírusát. A szükséges helyi járványügyi intézkedések: a rókával érintkező oltatlan eb leölése, a tanyán található másik három oltott kutya, két macska és egy ló kilencven napos megfigyelésének elrendelése, a veszettség humán-egészségügyi vonatkozásáról az érintettek értesítése megtörtént. Kőröstetétlenben ebzárlatot és az oltatlan kutyák és macskák veszettség elleni azonnali védőoltását rendelték el.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy
- A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!
- Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!
- Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!
- Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát.
- Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse szolgáltató állatorvosát!
- Ne feledkezzen meg az ebek évenkénti kötelező veszettség elleni oltásáról!
- Tekintettel a veszettség esetekre, kijáró házimacskák esetében is javasolt a veszettség elleni oltás a főváros és Pest megye területén.

A veszettség, vírus okozta fertőző járványos betegség, amely az agyvelő gyulladását okozza.  Valamennyi emlősállat fogékony rá. A mai ismeretek szerint a klinikai tünetek megjelenése esetén a betegség minden esetben gyógyíthatatlan. Védekezés megelőző vakcinázással lehetséges. Az említett esetek miatt az idén október 5. és 20. között végrehajtott őszi kampány során a határsávi szórás kiegészült az első veszettség eset körüli 50 km-es körzetben történő gócvakcinázással. A gócoltás Pest megyében 2480 km2 nagyságú - a Monori, Ceglédi, Dabasi, Ráckevei Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalok területét érinti.


Vissza