Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kökörcsintúra és ajánlat kerékpárosoknak

Életmód

2014-03-21


A védett leánykökörcsin, ami 2013-ban az év vadvirága volt, a kora tavasz egyik legpompásabb képviselője. A Madas László Erdészeti Erdei Iskola idei programsorozatában március 22-én megismerkedhetünk ezzel a gyönyörű vadvirággal is a Kisvillámi vadvirágos tanösvény bejárása közben.

Heti túraajánlókban a kerékpárosoknak ajánlunk egy népszerű, különösen szép és változatos útvonalat.

Útvonal: Szentendre – Sztaravoda-völgy – Pap-rét – Visegrád

A túra hossza tempótól függően körülbelül 2 óra, néhol komolyabb szintkülönbséggel. Ez az útvonal edzésértékén túl bepillantást enged az erdő élővilágába is. Megállhatunk a vadregényes Sztaravoda-völgyében, majd erdészeti műúton tekerhetünk fel a pap-réti nyeregig. Innen indulhatunk tovább Visegrád és a Fellegvár irányába, az útvonal végig kék kerékpáros jelzéssel van kijelölve. Érdemes felkeresni a Visegrádhoz közeli Telgárthy-rét melletti Bertényi Miklós Füvészkertet, ahol a virágzó növényfajokat (hagymás virágok, hunyorok) csodálhatjuk meg és ha megéhezünk, az Ördögmalom étteremben remek pisztrángot lehet kóstolni.

Az erdei kerékpározás viharos, szeles időben veszélyes a fák letörő ágai miatt, ezért indulás előtt mindig tájékozódunk az időjárásról, és ilyen időben halasszuk későbbre a kerékpártúrát!

Fontos tudni, hogy a Pilisben az erdei kerékpárutak kék, piros és zöld jelzésűek. A kék jelzés a táj gerincútvonalát jelöli, mely a kevésbé edzett kerékpárosok számára is teljesíthető. A piros jelzés a gerincútvonalon túrázó sportosabb hegyikerékpárosok számára készült, a zöld jelzésű utak a gerincúthoz kapcsolódó utakat jelölik, függetlenül azok nehézségétől.

Ne feledjük, hogy a kerékpározásra alkalmas erdei utak erdészeti üzemi magánutak, ezeken zajlik a faanyag szállítása. Az utat használó faanyagszállító teherautók feltűnése és az utak kis sebességre tervezett vonalvezetése (éles kanyarok) miatt különösen fontos az utak mellett látható figyelmeztetések, a 30 km/h-s sebességkorlátozás figyelembevétele és betartása. Az erdei úthálózaton is érvényesek a KRESZ előírásai, saját biztonságunk érdekében is viseljük a láthatósági mellényt és a bukósisakot.

***

Heti programajánlónk: Kökörcsin-túra a Mogyoró-hegyen

A védett leánykökörcsin, ami 2013-ban az év vadvirága volt, a kora tavasz egyik legpompásabb képviselője. A Madas László Erdészeti Erdei Iskola idei programsorozatában lehetőségünk van alaposabban megismerkedni ezzel a gyönyörű vadvirággal és a tavaszi érdekességekkel is a Kisvillámi vadvirágos tanösvény bejárása közben.

Találkozó: 2014. március 22-én, szombaton 11 órakor, az Erdei Művelődés Házánál
Részvétei díj: felnőtteknek 500.-Ft, diákoknak 6 éves kortól 250.-Ft.
Előzetes bejelentkezés szükséges Békefi Andrásné erdei iskola vezetőnél: tel.: 20-9846044, bekefi.andrasne@pprt.hu


Vissza