Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kutyával az erdőben, túraajánlattal

Életmód > Pest megye

2014-03-28


A Budapest környéki erdőkben sokan sétáltatják kedvenceiket, így gyakoriak a kutyák között, illetve a kutyák és kutya nélkül kirándulók között kialakuló incidensek. az „Erdőben kutyával, felelősséggel” című kiadvány kilenc pontja összefoglalja az erdei kutyasétáltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, írott és íratlan szabályokat.

A Budapest környéki erdőkben nagyon sokan sétáltatják kedvenceiket, így gyakoriak a kutyák között, illetve a kutyák és kutya nélkül kirándulók között kialakuló incidensek. Ezért kezdeményezte a Pilisi Parkerdő Zrt., hogy a kutyatartókat, a természetjárókat és a vadászokat képviselő szervezetek üljenek le közösen beszélgetni, gondolkozni, vitázni annak érdekében, hogy együtt, valamennyi érdek és szempont figyelembe vételével megoldást találjanak a problémákra. A kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált, minden részvevő egyetértett abban, hogy békés erdei egymás mellett élés alapvető feltétele a megfelelő információcsere, a közös felelősségvállalás és az együttműködés. Ennek első eredményeként született meg az „Erdőben kutyával, felelősséggel” című kiadvány, amelynek kilenc pontja összefoglalja az erdei kutyasétáltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, írott és íratlan szabályokat.

Erdőben kutyával, felelősséggel

***

A Pilisi Parkerdő TÚRAAJÁNLATA

Helyszín: Lajos-forrás, Dömör-kapu, Vasas-szakadék túra (Szentendre)

Megközelítés: Szentendréről kiindulva kitáblázott túraútvonal vezet hazánk egyik legismertebb, legbővebb vízhozamú forrása, a Lajos-forrás felé. A helyszínen kiépített parkoló várja a kirándulókat.

Látnivalók: A Bükkös-patak völgyének magával ragadó, kacskaringós turistaútjai, vízesés és források. A turistaösvény elejét a turistaház mellett zöld háromszöggel jelzett út jelzi, ezt követve egy megközelítőleg 2 km-es, lejtős-kapaszkodós útvonalon juthatunk el Dömör-kapuig. Csodálatos kilátás tárul elénk a Kőrösi Csoma Sándor pihenőnél, az apró vízesést a műútra kitérve, kényelmes sétával érhetjük el. A Lajos-forrás útelágazásnál kövessük a zöld turistajelzést, a közepesen nehéz útvonalat követve juthatunk el a Vasas-szakadékig. Innen a sárga jelzést követve érhetjük el — a Csepel-forrást érintve — a Lajos-forrás csodálatos vidékét.


Vissza