Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Lovas tanyán és arborétumban jártunk

Életmód > Budakeszi

2014-04-22


A Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pont legutóbbi tematikus túráján a jelentkezők a Budakeszi Erdészet arborétumát és a Lóháton Budakeszin lovas tanyáját látogathatták meg április 12-én. A helyismereti rendezvényről a szervező, Oszlánszki Szilvia számolt be.

Az előző túrák során kapott jelzések és az internetes szavazás alapján határozott igény mutatkozott a budakesziek által is alig ismert, fél évszázada alapított, mára több mint ezer növényfajtát bemutató Budakeszi Erdészeti Arborétum megtekintésére.  A főleg tűlevelű fajairól híres gyűjteményt csak csoportosan lehet látogatni. Szakvezetésre a Budakeszi Erdészet nyugalmazott erdészét, Apatóczky Istvánt kértük fel. Keszléri József, a Budakeszi Erdészet vezetője pedig lehetővé tette a csoport kedvezményes látogatását.

A túra a mamutfenyők megtekintésével kezdődött, majd Hieber Mónika, a lovas iskola házigazdája fogadott és kalauzolt el bennünket a Lóháton Budakeszin Egyesület tanyáján, ahol a túrázókat mangalicazsíros kenyér is várta. A látogatók találkozhattak a nemrég született kiscsikóval, megismerhették a lovas iskola életét, megsimogathatták a kezesebb lovakat, pihenhettek az előkészített nyugágyakon. A gyerekek kipróbálták a mászókát és a trambulint. Megkóstoltuk a finom, házi sajtkészítményeket, és friss kecskesajtot is vásárolhattunk.

Az arborétumban a harminc főre maximalizált csoport helyett 42 fővel (huszonnyolc felnőtt, tizennégy gyerek és egy vizsla) jutottunk be az arborétumba, amit a szakvezetőnknek köszönhettünk.  Apatóczky István beszámolt az arborétum megalakulásáról, történetéről. A sétánk során közelről is megismerhettünk számos mérsékelt övi fenyőfélét, cserjefajtákat.

A kiránduláson résztvevő, Budapestről érkező Faragó Imre elektronikus levélben mondott köszönetet a szép napért: „Picit meglepett, hogy ilyen sokan jelentkeztek. Ez is igazolja azt, hogy az embereket ki lehet mozdítani otthonról és van egy olyan réteg, akik valóban fogékonyak egy-egy település idegenforgalmi szempontból fontos és érdekes látnivalóira.”

A tematikus utak hamarosan folytatódnak. Továbbra is várom túraötleteiket az iip@efmk-budakeszi.hu e-mail címre.

Oszlánszki Szilvia
idegenforgalmi munkatárs
Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pont  


Vissza