Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tíz védőoltás kötelező Magyarországon

Életmód > Pest megye

2014-04-26


Beneda Attila egészségpolitikai helyettes államtitkár 23-án Budapesten sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar védőoltási protokoll világszínvonalú, de sokan még ennek ellenére sem értékelik a fertőző betegségek ellen nyújtott oltásokat, és megkérdőjelezik azok fontosságát.

Ezzel együtt Magyarországon az évtizedekkel korábban bevezetett védőoltási rendnek köszönhetően az átoltottság 98 százalékos. Emlékeztetett, az idei évtől a kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Ezen kívül a méhnyakrák-megbetegedésért felelős humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás kötelezően felajánlható lesz a tizenkét éves lányoknál szeptembertől.

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője arról beszélt, hogy az idei oltási hét arra is rávilágít, hogy érdemes szem előtt tartani az egész életen át tartó védelmet, hiszen számos védőoltást felnőtt korban is ajánlatos megismételni. Példaként a szamárköhögés elleni oltást említette, a betegség komoly tüneteket okoz felnőtteknél is. Míg a világ nagy részén lassan sikerül "kiszorítani" a rubeolát és kanyarót, Európában éppen ellenkező a helyzet. Tavaly Európában több mint 31 ezer kanyaró és több mint 39 ezer rubeola megbetegedést regisztráltak, ebből több mint 38 ezret Lengyelországban. A szakember szerint ez a védőoltás-ellenességnek tudható be.

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa is arról beszélt, hogy a magyar védőoltási rend egyfajta hungarikum, Magyarországon 1980 óta nincs himlő, és tizenkét éve nem volt hazai eredetű kanyaró megbetegedés. Tavaly összesen egy esetet regisztráltak, de az átoltottságnak köszönhetően a betegség nem terjedt el. Felhívta a figyelmet, hogy sok megbetegedés ellen - így a rubeola, a tetanusz, a mumpsz - nincs gyógyszer, egyedül az oltás adhat megfelelő védettséget.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tájékoztatása szerint Magyarországon tíz fertőző betegség ellen van az életkorhoz kötött kötelező védőoltás. Ezek: a gümőkór (tuberculosis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B. Az idén az oltási rendbe felvett pneumococcus baktérium elleni oltás a tizenegyedik a sorban. (MTI)


Vissza