Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Újabb menedékház várja a túrázókat

Életmód > Pest megye

2014-05-17


Turisták, erdészek és a névadó dédunokái együtt ünnepelték a Vaskapu-hegyi Brilli Gyula Menedékház fennállásának 100. évfordulóját, amely ismét várja az Esztergom egyedülálló panorámájában gyönyörködni vágyó turistákat, bicikliseket, természetjárókat és a családos kirándulókat.

Április 26-án a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya közösen ünnepelte meg az esztergomi Vaskapu-hegyen épült Brilli Gyula Menedékház fennállásának 100 éves évfordulóját Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Kassai Kálmán, az MTE Esztergomi Osztályának elnöke részvételével. A vendégek között ott voltak a turista egyesület esztergomi osztályának tiszteletbeli tagjai, a névadó Brilli Gyula egész családja – még a dédunokák is ott sorakoztak a díszes emléktábla és koszorú alatt.

Brilli Gyula, az Esztergomi Turista Egyesület egykori vezetője, az 1900-as évek elején az esztergomi turistaélet legfőbb motorja és a turistaegyesület egyik alapítója volt: tevékeny szerepet vállalt a ház megépítésében és kétszeri kibővítésében.

A tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben kezdett bele a közkedvelt menedékház teljes körű felújításába, átépítésébe és kibővítésébe, aminek során alapvető cél volt az épület eredeti rendeltetési funkcióinak visszaállítása, az üzemeltetésnél pedig a természeti értékek védelme. A munkálatok végül 2012 decemberében értek véget. A 404 méter magas csúcson található épület gyönyörű panorámájának köszönhetően népszerű kirándulóhely: szép időben be lehet látni Esztergomot, és a Garam torkolatának vidékét. A helyszínen jurta sátrak, állatsimogató, élményterasz, panorámaszoba, fürdődézsák, turista-pihenő és melegkonyha várja a kirándulókat, túrázókat.

A 100 éves menedékház napjainkban kínált szolgáltatásai, programjai megtekinthetők a Pilisi Parkerdő honlapján is: www.parkerdo.hu/vaskapu

2013-2014-ben a Pilisi Parkerdő Zrt több turistaszállást is felújított a térségben. Az összesen 200 millió forint költségvetésű program keretében megújult a Som-hegyi Turistaház, a visegrád-mogyoróhegyi tábor, és Szentendrén a Kőhegyi Menedékház, május végére pedig elkészül Pilisszentlélek mellett a Fekete-hegyi Kulcsosház is.  

forrás: Pilisi Parkerdő


Vissza