Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A törökbálinti testület az útdíj ellen szavazott

Közélet > Pest megye

2014-12-29


A törökbálinti képviselő-testület elutasítja, hogy az autópályadíjat az M1-es és az M7-es autópálya bevezető szakaszára és az M0-s autóútra is kiterjesszék. - olvasható a törökbálinti képviselő-testület december 18-i ülésének jegyzőkönyvében, melyet Elek Sándor fideszes polgármester ma juttatott el az MTI-hez.

Ebben az olvasható, hogy az agglomerációs települések, így Törökbálint belső úthálózata ma is túlterhelt, az ott élők jelentős környezeti és közlekedési terhelést kényetlenek elszenvedni, "ennek fokozódása ellehetetlenítené a város normális életét". A képviselő-testület szerint a tervezett intézkedésnek nincs racionális, közlekedésszervezési indoka. Ezért nem támogatják a kormány azon tervét, hogy fizetősek legyenek a Budapestre befutó autópályák körgyűrűn belüli részei, valamint az M0-s autóút egyes szakaszai.

A képviselő-testület azt kéri, hogy minden hasonló, agglomerációt érintő döntés előtt egyeztessenek az érintett települések polgármestereivel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium december 10-én közölte, hogy januártól megszűnik az M0-s általános díjmentessége: megyei matricákat vezetnek be, amelyek egy évre ötezer forintba kerülnek. Az M0-snak az M5-ös autópálya és M4-es autóút (4-es út), valamint az M3-as autópálya és 11-es út közötti szakaszai és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például az M1-es és M7-es bevezető szakaszai a Budapest táblától kifelé) januártól csak matricával használhatók.

Az elmúlt hetekben több politikus is tiltakozott az útdíj miatt. Tarlós István főpolgármester és a fideszes kerületi polgármesterek többsége egyéves próbaidőszakot javasolt.

Kurucz Éva kormányszóvivő hétfőn más témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: január elsejétől az új matricatípusok hozzáférhetővé válnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink:
Autópályadíj-ellenes az agglomeráció - 2014-12-18
Olcsóbb és vonzóbb útdíjrendszer - 2014-12-16
Megszűnik az M0 díjmentessége, Budaörs tiltakozik - 2014-12-11


Vissza