Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


A megyei önkormányzatok jegyzői egyeztettek

Közélet > Pest megye

2015-01-26


A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) Főjegyzői kollégiuma gyűlésén, január 15-én a Megyeházán Fehérvári Tamás, a MÖOSZ elnöke (egyben a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke) a szövetség elkövetkező évekre meghatározott alapelveiről és prioritásairól beszélt, melyek alapján a megyei önkormányzatok közössége újragondolja jövőbeni céljait és stratégiáját.

A Főjegyzői kollégium a megyei önkormányzatok napi működését biztosító hivatalok vezetőinek szakmai tanácskozása, ezért elsődleges szerepe a feladatok operatív ellátásával kapcsolatos tapasztalatok, javaslatok megosztása és a közös szakmai álláspontok kialakítása.

A 2014. évi választások, valamint a 2014-2020 időszakra készített európai uniós operatív programok tervezésének lezárása követően, ez volt a kollégium első ülése. Az eseményen nagy hangsúlyt kapott a megyék jövője.

Szabó István, Pest Megye Önkormányzatának elnöke, a MÖOSZ társelnöke egy rövid történelmi kitekintéssel érzékeltette, hogy a Megyeházán számos olyan feladatot vittek sikerre a kultúra, a közlekedés és a gazdaságfejlesztés területén, melyek az akkori politikai közösség által önként vállalt feladatok voltak. Ez a példa ma is megállja a helyét, mivel a települési önkormányzatok érezhetően igénylik a területi együttműködést. Különösen a kisebb, 50 ezer fő alatti lélekszámú városok és községek, ahol a közszolgáltatási feladatok ellátása és a településfejlesztés egyes területeken túlmutat a helyi önkormányzatok erején. A megyék feladata, hogy hidat építsenek a különböző helyzetben lévő települések között.

Fehérvári Tamás elnök röviden felvázolta az új elnökség által meghatározott menetrendet, mely előkészíti az elkövetkező öt év stabilizációját, a megyei önkormányzatok szerepének újragondolását. Hangsúlyozta, hogy a megyék egységesek a közös célok megvalósításában. A szövetség tagjai részéről elfogadott és következetesen képviselt álláspont, hogy a megyék tradíciója a jövőben is értelmezhető, és egyértelműen hozzáadott értéket teremt. Szavaiból kiderült, hogy a MÖOSZ feladata, hogy ezt az értékteremtő képességet érthetővé és kézzelfoghatóvá tegye. A Területi Operatív Program végrehajtása, az országos programokhoz nyújtott támogatás mellett más ügyekben is feladatokat vállal. Feladatai nem csak a megyei tervezés szintjén, hanem az egyes projektek, projektcsoportok szintjén is értelmezhető. Az elmúlt két év tervezési tapasztalatait értékelve rámutatott, hogy a megyei önkormányzatok hozzájárulása számos területen is kézzelfoghatóvá vált. Példaként említette az egyedi helyismeretet, a kapcsolatrendszert, a térségi konfliktusok kezelésének képességét, a kistelepülések támogatását, s nem utolsó sorban a választói legitimációval rendelkező közgyűlések erejét. A jelenlévők hozzátették, a megyei tervezés, az operatív programok tervezése, vagy a tavaly megtartott választások lebonyolításának szakmai minősége bizonyítja a megyei szervezetek felkészültségét.

Az ülésen tisztújításra is sor került, a jelenlévők Dr. Kovács Jánost, Borsod-Abaúj-Zemplén megye jegyzőjét választották meg elnöknek.

www.pestmegye.hu


Vissza