Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


December 12. Színházi kulisszák mögött: SZELECZKY Zita emlékest a Polgárok Házában

Programajánló

2023-11-12
2023. december 12. kedd 17 óra
Színházi kulisszák mögött: Szeleczky Zita

Már gyermekkorától színésznek készült. Ódry Árpád, a Színművészeti Akadémia igazgatója igazi tehetségnek tartotta. 1937-ben szerezte meg a diplomáját, majd a Nemzeti Színház tagja lett. „Nagyon jól beilleszkedtem a társulatba. Jászai Marihoz hasonlóan én is szentnek éreztem a színházat. Amikor beléptem a kiskapun, daloltam a boldogságtól.”-vallotta később. Édesapját, a család összetartó erejét, támaszát 1934-ben elveszítette, attól kezdve családfenntartóvá kellett válnia. Rengeteget dolgozott. 1944. december 10-én láthatta őt utoljára a hazai közönség színpadon, majd 1945 tavaszán elhagyta Magyarországot.

„Akkor döbbentem rá, hogy vége az én addigi életemnek. Más éra következik, a napos oldalról az árnyékos oldalra kerültem."- vallotta a színésznő. Az emigrációban a magyar vers szerelmese és hivatott tolmácsolójává vált,  legfontosabb kötelességének mindvégig a magyar kultúra ápolását tekintette. 1998 őszén költözött végleg haza és Érden telepedett le, ott élt haláláig.

Előadó: Szebényi Ágnes színháztörténész
A belépés díjtalan és regisztrációhoz kötött: https://polgarokhaza.hu/esemenyek/szinhazi-kulissza-k-mogott-szeleczky-zita

Polgárok Háza
1089 Budapest, Visi Imre utca 6.     
Telefon: +36 1 299 8050
Email: polgarokhaza@polgarokhaza.hu 
https://polgarokhaza.hu


Vissza