Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Elhunyt Budaörs díszpolgára, Schmidt Mátyás

Múltunk tanúi > Budaörs

2021-09-27


Schmidt_Matyas.jpgA budaörsön született Schmidt Mátyás 1944-ben, 16 évesen, kényszerült szülőföldje elhagyására. Németországban telepedett le a családjával, s egyik motorja lett 32 évvel ezelőtt Budaörs és Bretzfeld testvérvárossá válásának. 1986 óta fáradhatatlan munkával elérte, hogy 1989. május 13-án Bretzfeldben, május 26-án, Budaörsön is aláírták a testvérvárosi szerződést.Lelkes házigazdaként szervezte a Budaörsről érkező küldöttségek, csoportok bretzfeldi programjait. A kitelepített budaörsiek részére évente egyszer megszervezte az óhazába történő egy-egy jeles naphoz, eseményhez kötődő látogatásokat. Sokat tett azért, hogy a Kőhegyről 1950-ben eltávolított kereszt, 1995-ben ismét felállításra kerülhessen. Lelkes lokálpatriótaként segítséget nyújtott a budaörsi gyűjtemény számos kiállításához, továbbá alapítója és vezetője az 1996-ban megnyílt bretzfeldi múzeumnak.

Saját sorsáról így vall: „Ha a budaörsiek sorsa az elűzetéssel nem is nagyvilági fontosságú, összehasonlítva a világ más, komiszabb eseményével, az egyének lelkében mégis mély sebeket ütött. Bénulásként hatott, és az új haza sok jó szándékú segítsége ellenére még mindig élt sok budaörsiben a vágy: „mi ismét hazamennénk”.”

Számtalan német-magyar kulturális és hagyományőrző rendezvény szervezése, testvérvárosi találkozók előkészítése, segélyakciók indítása, a kitelepítettek és az óhaza lakóinak kapcsolatfelvételét szorgalmazó kezdeményezések és újságcikkek megírása köthető személyéhez.

Budaörs Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2000-ben díszpolgári címet adományozott Schmidt Mátyásnak.

budaors.hu


Vissza