Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hamarabb fizetik ki a nemzetiségi támogatást

Közélet > Pest megye

2021-02-16


Április vége helyett már február közepén kifizetik a helyi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatásainak első részletét. Már elérhető a helyi nemzetiségi önkormányzatoknak és civil szervezeteknek kiírt újabb, kétszázmillió forint keretösszegű támogatás is. Beruházásra, felújításra 500 ezer és 2 millió forint között lehet igényelni - jelentette be Soltész Miklós február 8-án Kistarcsán.A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Pest megyei településen beszámolt arról is, hogy támogatást kap ingatlanvásárlásához a Kistarcsai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. A saját tulajdonú új otthon lehetővé teszi számukra önkormányzati ügyeik intézését, közösségi életük szervezését, valamint a néprajzi gyűjteményük elhelyezését is - mondta.

Vécsey László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a települések életének fontos részei és különleges színfoltjai az ott élő nemzetiségek, akik kultúrájukkal, hagyományaikkal megtermékenyítő hatásúak, és a Kárpát-medencéhez ők jelentik az eleven kapcsolatot. A magyar állam biztosítani kívánja megmaradásukat és erősíteni kultúraközvetítő szerepüket - tette hozzá.

Szabóné Tóth Katalin, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte, hogy 2002-ben alakultak meg hagyományaik gyűjtése, továbbadása, valamint egy néprajzi gyűjtemény létrehozásának céljával. Korábban a települési önkormányzat egyik épületében leltek otthonra - mondta -, ám a civilház elbontásával új helyre volt szükségük, ezért támogatási kérelmet nyújtottak be az Országos Szlovák Önkormányzathoz. (MTI)


Vissza