Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Ejtőernyős hősöket azonosíthat a jegygyűrű

Múltunk tanúi > Pest megye

2020-09-07


HM_jegygyuru.jpgÁllampolgári bejelentés alapján végeztek feltárást augusztus elején a Pest megyei Sülysáp határában a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozói. Egy szemtanú szerint ugyanis a szántóföldön magyar katonákat temettek el az 1944 novemberi harcok után. A lakosság segítségét kérik az azonosításhoz.1944 novemberének közepén az 1/I. ejtőernyős zászlóalj katonái voltak védelemben a térségben. Parancsnokuk a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Éremmel kitüntetett Tassonyi Edömér őrnagy volt. Az ejtőernyősök több szovjet támadást is megakasztottak az Isaszeg és Sülysáp közötti területen, miközben komoly veszteségeket szenvedtek el.  A korabeli veszteségi nyilvántartás szerint 1944. november 15. és november 22. között a zászlóalj állományából 42-en haltak hősi halált a harcok során, az Attila védvonal előterében.

A hadisírgondozók a helyi önkormányzattal és a földterület tulajdonosával egyeztetve kezdték meg a műszeres vizsgálatokat a több ezer négyzetméternyi területen. Több órás kutatás után sikerült egy támpontszerű védelmi állást beazonosítani, majd a feltárás során három magyar ejtőernyős katona földi maradványa került elő. A csontmaradványokon egyértelműen azonosíthatóak a harc közbeni sérülések, például repesznyomok, illetve akna- vagy gránátrobbanás okozta roncsolások. A hősi halott katonákat, vélhetően a harcok elmúltával, a haláluk helyén temette el a lakosság.

Egy másik állásban 1931 mintájú, 8 milliméteres gyalogsági lőszerek és 1939 mintájú 50 milliméteres aknagránátok kerültek elő, így a munkálatokat le kellett állítani és a rendőrség kiérkezése után a honvédség tűzszerészei végezték el a mentesítést.

HM_ejtoernyos.jpg

A sírleletek között ejtőernyős jelvényt, valamint egy jegygyűrűt is találtak a hadisírgondozók. A gyűrű belső felén „1942 Esztike" felirattal. Mivel a hősi halált halt ejtőernyős katonák beazonosításához szükséges azonossági jegytok nem került elő, így a hadisírgondozók most ezen a nyomon próbálják kikutatni a gyűrű tulajdonosának kilétét.

HM_jegygyuru.jpg

forrás:HM/Maruzs Roland


Vissza