Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Kastélyfejlesztési vita

Közélet > Nagykovácsi

2021-06-22


DSCN4189.JPGMíg az önkormányzat konzultációt indít a kastély helyben vitát kiváltó fejlesztéséről, a Biatorbágyon néhány hónapja a Budapest-Balaton kerékpárút helyi szakaszának megépítését akadályozókat felkaroló Szél Bernadett most a nagykovácsi kastélyfejlesztés ellenzőit támogatja. Az LMP volt társelnöke, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje már a konzultáció előtt visszavonatná a fejlesztés támogatását.A kormány mindenesetre csak olyan megoldást támogat, amely minden érintett félnek megfelel.

A Teleki–Tisza-kastély 2013-ban került a Magyar Cserkészszövetség tulajdonába, majd a kastélyt csaknem 2,5 milliárd forintból 2018-ra felújították.  A szövetség a Lechner Ödön-programban panzió és matracszállás kialakításának előkészületeire újabb forrást kapott. 2021 áprilisában be is nyújtották az előzetes tervdokumentációt a Pest Megyei Kormányhivatalhoz, de anélkül, hogy azt a helyi önkormányzattal érdemben véleményeztették volna. Akkor kiderülhetett volna, hogy nem felelnek meg a helyi építési előírásoknak, s nem vizsgálták a környezeti, forgalomtechnikai vagy a már most is szűkös közműkapacitásra gyakorolt hatását – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiszelné Mohos Katalin polgármester, aki egyeztetést kezdeményezett Szórád Előddel, a fejlesztés helyi vezetőjével. Az egyeztetésbe bevontak helyi civilszervezeteket, a Nagykovácsi Természet- és Környezetvédelmi Egyesületet (NATE), az Összekovácsoló Egyesületet és Szépkovácsi Egyesületet, és a együttműködési megállapodást írtak alá április 27-én.

Tizenkét nappal a megegyezés után azonban a NATE és az Összekovácsoló Egyesület váratlanul felmondta a megállapodást. A balliberális kötődésű Összekovácsoló Egyesület a helyi önkormányzati választáson polgármesterjelöltet indított Kósa Emőke személyében, aki alulmaradt ugyan Kiszelné Mohos Katalinnal szemben, de az egyesület listájáról bekerült a képviselő-testületbe.

Szél Bernadett május 25-én írásbeli kérdést intézett az emberi erőforrások miniszteréhez és a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amelyben arról érdeklődött, eleget tesz-e a kormány a nagykovácsi civilek kérésének és megvonja-e a kastélyparkba tervezett nagyberuházás kormányzati támogatását. Négy nappal korábban azonban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára már bejelentette: Nagykovácsiban csak olyan beruházás lesz a kastélyparkban, amit helyben támogatnak, ezért – minden érintettel egyeztetve – leállította a fejlesztés előkészületeit. Menczer hozzátette: a polgármestertől és a cserkészektől azt kérte, hogy a lakók bevonásával kezdjenek egyeztetéseket, állapodjanak meg. Ha van olyan megoldás, amely minden érintettnek és a lakosságnak is megfelel, akkor a kormány azt támogatni fogja.

DSCN4189.JPG

magyarnemzet.hu/Iranytu/Fotó: Bánkuti Ákos


Vissza