Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Tűz- és robbanásbiztos ipari akkumulátormodulok

Gazdasági rovat > Páty

2023-02-27


Közel négyszáz millió forintból, részben uniós támogatással fejleszt tűz- és robbanásbiztos lítium-ion (Li-ion) akkumulátorpakkot a pátyi székhelyű, precíziós fémmegmunkálással foglalkozó Indupro Kft. A cég közleménye szerint a 376,44 millió forintos fejlesztési projekt, amely 195,49 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást kapott, tavaly márciusban indult és 2025 március végén zárulhat.A 2004-ben alapított Indupro Kft. Magyarország első lézeres technológiákra specializálódott bérmunka központja. A társaság az autó- és elektronikaipar, valamint az orvosi műszergyártás piacán működő hazai és külföldi multinacionális vállalatok speciális lézeres bérmunkaigényeit szolgálja ki pátyi és tamási üzemeiből.

Petti Csaba tulajdonos az MTI kérdésére elmondta, hogy a tűz- és robbanásveszély miatt a Li-ion akkumulátorok nem terjedtek el olyan iparágakban, ahol szigorított tűzvédelmi minősítési szempontoknak kell megfelelni. A pátyi központban 11-en dolgoznak a tűz- és robbanásbiztos akkumulátorpakk kifejlesztésén, amelyek ötlete az autóbeszállítói tapasztalatokból eredt. A moduláris felépítésű, sorba kapcsolható akkumulátoregységek modulonként több kilowattóra teljesítménnyel rendelkeznek - mondta. Kiemelte: céljuk, hogy 2025-re sorozatgyártásra kész termékkel álljanak elő, megcélozva az európai és a globális piacot. Petti Csaba a tűzbiztos akkumulátorpakk felhasználásának célterületei között az autó- és vegyipart, valamint kórházakat és nemzetbiztonságilag kiemelt létesítményeket említette. Jelenleg még az EU-s szabványok összegyűjtése zajlik - fűzte hozzá.

Az előzetes adatok szerint a tarsaság tavaly mintegy 2,2 milliárd forint nettó árbevétel mellett 200 millió forint nettó eredménnyel zárt, az előző évi 1,950 milliárd forint árbevétel és 105 millió forint adózott eredmény után. Mivel a cég termékeinek nagy hányada beépül az autóipari ellátási láncba, az export a teljes árbevétel mintegy 80 százalékát adja. A cégvezető jelezte, hogy egy korábban elszámolt támogatás revíziója miatt a 2021-es pénzügyi adatok változhatnak a mérlegkorrekciót követően. (MTI)


Vissza