.

2020. August 13. Thursday, Ipoly napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Sautanz – a sváb disznótor

Budakeszi > Közélet
2016-01-18
1730 olvasás

Január 16-án másodszor tartottak sváb disznótort Budakeszin. Kilenc disznó lelte halálát azon a fagyos reggelen. A versenyen induló kilenc csapatnak a szervező budakeszi német önkormányzat biztosította a százötven kilós sertéseket a szőlőskerti vállalkozói terület mögötti réten.

Idén a fesztivál mottója a hurka volt. A Taksonyból, Vecsésről, a tavalyi fesztiválgyőztes Dunabogdányból, Bátaszékről, Solymárról, Törökbálintról, Budaörsről és a XII. kerületi Svábhegyről érkezett német nemzetiségi hagyományőrző csapatok és a Budakeszi Hagyományőrző Kör csapata, a Budakeszi bárdok véres hurka, májas hurka, ínyenc hurka kategóriában és egy szabadon választott étellel nevezhetett.

Az idei versenyben már nem csak a fesztiváldíjjal, hanem különdíjakkal is jutalmazta a nagy létszámú csapatok munkáját a héttagú zsűri, amely a hagyományőrző tevékenység (tájegység, település bemutatása, eszközhasználat, módszerek, fogások, fiatalok bevonása), a böllér és segédeinek alkalmassága (szúrás, vér kezelése, tisztítás, zsigerelés, bontás, húsok formázása,  termékek készítése), a legsokoldalúbb konyha (dinamikusság, ételek, ízek sokszínűsége, a feldolgozás mértéke, higiénia) és a legvidámabb, legharmonikusabb csapat (összeszokottság, hangulat, vendéglátás, kiszolgálás, kedélyesség) szempontjai alapján állították fel a végleges sorrendet.

A disznótoros fesztivált Budakeszi német önkormányzata Schrotti János vezetésével, a Budakeszi Sváb Vagyonkezelő Nonprofit Kft. Menczinger Tibor vezetésével és ifj. Hidas Mátyás szervezte. Schrotti János lapunknak elmondta, hogy a maguk részéről minden technikai feltételt igyekeznek biztosítani a rendezvény sikeréhez, így a szőlőskerti vállalkozói terület mögötti rétre erre a napra idén is kivezették az áramot, a vizet, minden egyes csapatnak külön csappal. Folyamatosan takarított WC-ket, tetszetős sátrakat, asztalokat is biztosítanak. A fősátorban felállított színpadon fellépő zenekarok és tánccsoportok műsorát az egész területre kihangosították, a gyereketet játszóházzal várták, s a fősátor központi konyháján - ugyan nem az aznap hajnali szúrásból – de minden disznótoros finomság kapható, a kényesebb gyomrú látogatóknak is megfelelő ételek kínálatával kiegészítve.

Schrotti János azt is elmondta, hogy a fősátor konyháján, a savanyúságot, a házi sajtokat és a forralt bort kínáló árusok pultjánál készpénzzel, de a csapatoknál csak a főpénztárnál számla ellenében vásárolt keszi tallérral lehetett fizetni. Egy tallér 300 Ft-ot ért. Két deci teáért egy tallért, két deci forralt borért két tallért kértek, míg egy adag toros káposztáért három-négy tallért. Volt olyan csapat, ahol ehhez a karéj kenyeret és a tejfölt ingyen adták, volt, ahol ezekért külön tallérokat számoltak fel. De a kínálatban szerepelt még orjaleves, hagymás vér, velős pirítós, kolbászok, resztelt máj, sült húsok, köretek, tőkehúsok, kocsonyahúsok és bőrök, hurkák, savanyúságok és mindenfajta sütemények, amik csak előfordulhatnak egy disznótorban. A szervezők a csapatokkal a rendezvény végén a begyűjtött tallérok alapján számolnak el.

Schrotti János a fesztivál közösségteremtő erejét értékeli a legtöbbre, ezért 15 versenyző csapatnál többre hosszú távon sem tervezik bővíteni a rendezvényt, még akkor sem, ha ez történetesen a bevétel rovására megy. Míg a tavalyi első rendezvényen ezerötszáz emberrel számoltak, idén háromezerre becsülik a látogatók létszámát, akik közül sokan a hajnali disznóvágáson már ott voltak, s még délután is kitartottak.

A zsűri tagjai

dr. Győri Ottília, Budakeszi  polgármestere a zsűri elnöke
Czirok Gusztáv, Budakeszi Hagyományőrző Kör
Franke László, budakeszi lakos, Oscar-díjas mesterszakács
dr. Pallós László, budakeszi lakos, a NÉBIH igazgató-helyettese
Kreisz László, Taksony polgármestere és a Landesrat elnöke. A Landesrat a német nemzetiségi zenekarokat, énekeseket és táncosokat fogja össze és minősíti.
Borda István, a tavaly nyertes dunabogdányi csapat delegáltja, aki egy húsüzem tulajdonosa is egyben
Rózsa Szabolcs, a herceghalmi sertéstelep egyik ágazatvezetője

A díjak

A legjobb májas hurkát a taksonyi csapat készítette.
A legjobb véres hurkát a XII. kerületi, svábhegyi hagyományőrzők.
A legkülönlegesebb hurkát a vecsésieknek sikerült előállítani.     
A hagyományokat leginkább őrző konyha a bátaszéki volt.
A legjobb böllérrel a dunabogdányiak rendelkeztek.
A legsokoldalúbb konyha címet a budakeszieknek ítélték oda.
A legvidámabb csapatnak járó díjat a legtöbb fiatalt felvonultató solymáriak nyerték el.
Budakeszi Város Önkormányzatának különdíját a budaörsi csapat kapta.       
Budakeszi Város Német Önkormányzatának különdíját pedig a budakesziekkel régóta jó kapcsolatokat ápoló törökbálintiak érdemelték ki.

A fesztiváldíjat ezúttal a Budakeszi Bárdok vitték el.

Koós Hutás Katalin
fotók: Bánkuti Ákos

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC