.

2020. August 13. Thursday, Ipoly napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


A hegyvidéki svábok nyertek ebben az évben

Budakeszi > Közélet
2017-02-07
770 olvasás

A III. Budakeszi Sváb Disznótoron, a svábul Sautanz kulturális és gasztronómiai fesztiválon a XII. kerületi német önkormányzat és a Svábhegyi Hagyományőrzők közös csapata a legjobb hagyományőrző elismerés mellett egy évre hazavitte a Sautanz Bard vándordíjat is.

Vecsés, Törökbálint, Dunabogdány, Budakeszi, a XII. kerület, Újhartyán és a Pilis Parkerdő csapatai nyolc sertést dolgozott fel január 14-én a minden évben egyre messzebbről idesereglő vendégeknek. Sorban kínálták a hagymás sült vért, a kolbászos tojásos velőt, az orja levest, a toros káposztát, a savanyú májat, az eimochtknyeil-t, azaz a sváb zsemlegombócot, hurkát, sülteket, süteményeket és persze kolbászt, hiszen ebben az évben a zsűri elsősorban a kolbászok terén versenyeztette a csapatokat.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a fesztivál fővédnökeként beszédében kiemelte: Magyarországon a nemzetiségek nem csak a hagyományokat gyakorolhatják szabadon, hanem a nyelvet, a hitet, ami Szent István-i gondolattal megtartó erő. „Különösen ma, amikor ellenállónak kell lennie minden egyes nemzetnek ahhoz, hogy megmaradjunk itt a Kárpát-medencében”.

A svábhegyiek sikerei mellett a legjobb házi kolbászt a Budakeszi Bárdok készítették, akik egyben a legjobb konyha elismerését is megkapták. A legjobb ínyenc házi kolbász a vecsési lett. A legjobb böllért a törökbálintiak hozták magukkal, akiket a disznótorra a süsseni magyarok testvérvárosi egyesülete is elkísért.

Az ízletes „disznóságok” mellett igazi meglepetést hozott egy tűzoltó autó, melyet teljes felszereléssel éppen ezen a rendezvényen ajándékozott a budakeszi önkéntes tűzoltó egyesületnek a németországi testvérváros, Westenholz városszépítő egyesülete.


Koós Hutás Katalin
fotók: Bánkuti Ákos
 
Kapcsolódó cikkünk: Sautanz, a sváb disznótor - 2016-01-18

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC