.

2018. október 22. hétfő, Előd napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Már nyáron újraindul a vándortábor

Pest megye > Sporthírek
2017-03-31
806 olvasás

Új programmal jelentkezik a Kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosság: a Vándortábor 2017 keretében pályázatokkal ösztönzi az általános és középiskolákat, s a pedagógusokat, hogy minél több diákot ismertessenek meg a sport, a természetjárás és a vízitúrázás örömeivel.

Magyarország kormánya társadalmi szervezetekkel, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel, az Országos Erdészeti Egyesülettel, valamint a Testnevelési Egyetemmel összefogva valósítja meg az új programot.

„Fantasztikus kezdeményezésnek tartom ezt, amelynek célja, hogy a fiatalok a szabadidejük minél nagyobb részét a természetben töltsék. Nem csinálunk mást, mint egy régen már jól működő vándortábort indítunk újra, de az akkori gyalogos lehetőség most kiegészül a vízitúrázással is. Az ország adottságai nagyszerűek ehhez, a sportági háttér pedig komoly szakmai segítséget jelent” – mondta Révész Máriusz kormánybiztos.

A vízi vándortáborokban négy útvonalon, 6 napos turnusokban vehetnek részt a gyerekek, akiket képzett vezetők, biztonságos túrafelszerelések és előre kiépített sátortáborok várnak: a 6 napos (5 éjszaka) tábor ára 18 000 forint. Az erdei vándortáborok esetében 5 útvonalon mintegy 130 túra indítására lesz lehetőség. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek el az iskolai csoportok, ennek ára 22 000 forint lesz. A pedagógusok számára a Testnevelési Egyetem akkreditált, szakirányú vándortábor-túravezetői tanfolyamot indít, a 30 órás képzést elvégző szakemberek napi bruttó 10 000 forintnyi térítésben részesülnek, ha csoportot visznek a természetbe.

„Öt perc alatt kellett döntenünk, és pár hét alatt megalkotnunk egy olyan képzési rendszert, amely egyedülálló Magyarországon. Így leszünk képesek már idén nyárra megfelelő számú túravezetőt integrálni a programba. Négyszeres apukaként és hamarosan nyolcszoros nagypapaként fontosnak tartom a biztonságot, erre különösen odafigyeltünk a szakmai anyag összeállítása során” – mondta Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, aki fontosnak tartja, hogy a fiatalok földrajzi, történelmi és kulturális szempontból is megismerjék az országot úgy, hogy mindemellett komoly fizikai megterhelést is kapnak.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára elmondta: a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben várják az általános iskolák felső tagozatos, illetve a középiskolás gyerekeket, akik egy hét alatt 60-80 kilométernyi utat tesznek meg, útvonalanként 3-5 táborhelyet vesznek igénybe, azaz a csoportok a legtöbb helyen két éjszakát töltenek el.

Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja elmondta: a vízi-vándortúrák a Dunán, a Mosoni-Dunán, illetve Északkelet-Magyarországon, a Tiszán zajlanak, utóbbiak végállomása Tokaj, ahová a Rétközi-tó felől, valamint Dombárd és Tiszabercel érintésével is el lehet jutni 6 nap alatt.

„Én abba a korosztályba tartozom, akik még a vízitúrákon nőttek fel. Sok élménnyel gazdagodtunk, barátságok, kapcsolatok, szerelmek alakultak ki egy-egy ilyen túra során. Előttem van egy emlék, ahogy egy négyesben ülünk a csapattársammal, én elöl, ő hátul, közöttünk pedig a bogrács és több kilónyi hagyma, krumpli, amit mi szállítottunk” – mesélte el Sydney és Athén ötkarikás bajnoka.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke azt hangsúlyozta, fontos, hogy a két szervezet erősíti egymást ebben a társadalmi szerepvállalásban: „Jó dolog, hogy van átjárás a két táborozási lehetőség között, és az egyik erősíti a másikat. Mindannyiunk nevében mondhatom, olyan élményt szeretnénk adni, ami egy életre szól. A gyerekek dönthetnek a szabadidejük eltöltéséről, akár most, akár később, szülőkként vagy nagyszülőkként, és fontosnak tartjuk, hogy a szabad levegőt, a vizet, az erdőt válasszák. Főként egy olyan országban, ahol ennyi természeti kinccsel élünk együtt.”

forrás: Pilis Parkerdő Zrt.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC