.

2020. April 3. Friday, Buda,Richárd napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Nem működhetne a budaörsi lőtér

Budaörs > Közélet
2017-04-06
978 olvasás

Törvénytelenül adta ki az illetékes hatóság a budaörsiek százainak életét megkeserítő lőtér üzemeltetési engedélyét – állapította meg közös jelentésében az Alapvető Jogok Biztosa és az ombudsman jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese.

A hatályos jogszabályok szerint a több száz szomszédos telektulajdonosnak is lett volna beleszólása az engedélyezésbe, ám őket – akárcsak az önkormányzatot – elmulasztották bevonni az eljárásba. Ráadásul a létesítmény természetvédelmi területen egyáltalán nem is kaphatott volna engedélyt. Az ombudsmanok felügyeleti eljárást kezdeményeztek a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnál - tájékoztat honlapján Budaörs önkormányzata.

Hosszú évekre nyúlik vissza Budaörs nyugati határában, a Törökugratónál működő lőtér ügye. Bár a létesítmény külterületen található, közvetlenül határos a mára már családi házakkal sűrűn lakott belterülettel. Az itt működő koronglőtér 1971-ben épült az akkori MHSZ központi lövészklub válogatott lövőinek társadalmi munkájával., s két évtizeden át hazai és nemzetközi versenyek helyszíne volt. Itt edzett Igaly József, aki 1976-ban 200-ból 200 találattal világcsúcsot lőtt. Tanítványai voltak többek között Igaly Józsefné, aki 150/149 találattal örökös csúcstartó és többszörös magyar bajnok, világbajnoki bronzérmes volt, s lányuk Igaly Diana is, aki többszörös világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes és olimpiai bajnok. A lőtéren folyó – az évek során egyre gyakoribbá és hangosabbá váló – tevékenység az elmúlt években mind többeket zavar. 2006-ban úgy tűnt, megoldódhat az ügy, mégpedig mindenki megelégedésére. Az önkormányzat ugyanis csaknem 10 millió forintot ajánlott fel a lőteret használó Igaly Diána volt olimpikonnak, hogy új helyet találjon. Az ajánlatot az olimpikon előbb úgy tűnt, hogy elfogadja, aztán mégis visszakozott.

Az önkormányzat ennek ellenére, tekintetbe véve, hogy a következő olimpiára készült, lehetővé tette számára, hogy hétköznaponként naponta kétszer két órában továbbra is gyakorolhasson. A sportoló azonban az olimpia után sem csökkentette tevékenységét. Sőt, mint a mostani ombudsmani vizsgálat során kiderült, a lőteret rajta kívül többen is használják, és azt előzetes engedély nélkül bővítette is, így ott jelenleg sörétes fegyverek mellett immár nagykaliberű golyós vadászfegyvereket is használhatnak.

Az ombudsmanok Wittinghoff Tamás polgármester és a lőtér körüli lakosok közös panasza nyomán folytattak vizsgálatot az ügyben. Vizsgálatuk eredményeként felkérték a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy felügyeleti eljárás keretében tegye meg a szükséges intézkedéseket, azaz semmisítse meg vagy változtassa meg a jogszabálysértően kiadott engedélyező határozatokat.

Az önkormányzat és a zajhatást elszenvedő több száz lakó számára így évtizedek után remény látszik arra, hogy végre megszűnhet az életüket megkeserítő lövöldözés, és a lőtér olyan helyre települ, ahol nem zavarja a lakosság nyugalmát.fotó: Igaly József Lövészklub

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC