.

2020. March 30. Monday, Zalán napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


A Budakeszi Tündérkert vendége volt Áder János

Budakeszi > Közélet
2017-04-04
1212 olvasás

A köztársasági elnök április 4-i látogatásán a Pilisi Parkerdő Zrt. rendezvényével a biológiai sokféleségre, a hazai őshonos gyümölcsfák megőrzésének fontosságára és az ebből kinövő közösségteremtő erőre hívta fel a figyelmet.Zambó Péter vezérigazgató beszédében kiemelte: a Pilisi Parkerdő Zrt. 2011-ben csatlakozott a Kovács Gyula erdész-pomológusnak a nyolcvanas években a helyi közösségekre alapozva elindított országos tündérkert-mozgalmához, és kezdte meg a Budakeszi Erdészetben a Tündérkertnek keresztelt gyümölcsös létesítését, kezdetben kárpát-medencei oltványokkal, melyet 2013-ban egy hektáron kiegészítettek a Zsámbéki-medence őshonos gyümölcsfáival. A két kertben összesen 888 fajtát őriznek. A jövőben újabb beruházásokkal, további területekkel fejlesztik, kisebb hűtőházzal, aszalóval egészítik ki a Budakeszi Tündérkertet, még többeket bevonva az itt folyó szakmai munkába. Igazi közösségformáló feladat ez, ahol az erdei életközösség egészével foglalkozó erdész hivatásánál fogva fontos szerepet tölthet be.


Bitai Márton, a földművelésügyi minisztérium államtitkára, Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Áder János államfő. A rendezvényen részt vett még Ugron Ákos helyettes államtitkár, Szabó László minisztériumi főosztályvezető, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő és a Zsámbéki-medence polgármesterei

A tündérkertek létesítése során a Pilisi Parkerdő Zrt. szoros kapcsolatot alakított ki nemcsak a térség önkormányzataival, hanem olyan helyi civil szervetekkel, mint Budakeszi német önkormányzata, a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház, a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület, valamint a Budakeszi Szépítő Egyesület. Kialakult az együttműködés a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karával is, amely keretében a hallgatók képzésének támogatása is biztosított a Budakeszi Tündérkertben.Kovács Gyula pomológus arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a Kárpát-medencében mintegy százötven tündérkert őrzi a gazdag, de pusztuló vidéki világ mintegy háromezer magyar gyümölcsfajtáját, miközben több száz közösség, önkormányzat, iskola és plébánia állt a mozgalom mellé az őshonos gyümölcsfák megőrzése és újbóli elterjesztése érdekében. „Nagyon jó úton haladunk, hogy ez az örökség megmaradjon és Isten legszebb gyümölcsös kertjévé váljon a Kárpát-medence.”

Az államfő beszédében arra emlékeztetett, hogy a génbankként is működő Tündérkertekben megmentett, régi, jól bevált gyümölcs- és fafajták olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyekre egyre inkább szükség lesz a klímaváltozás miatt, például nagy a szárazságtűrésük. Példaként említette azt is, hogy Norvégiában a Föld mélyében hoztak létre egy génbankot, ahová a világ különböző pontjairól gyűjtik b a magvakat, hogy azokat később szaporító anyagként lehessen használni. Jó minőségű talajban olyan jó minőségű, exportképes gyümölcs terem, amelynek magas minőségét az ősi fajták tulajdonságai biztosítják - hangsúlyozta Áder János.Dr. Szani Zsolt, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóságának Budakeszin élő témavezetője és az kárpát-medencei őshonos gyümölcsfajták elkötelezett kutatója bemutatta a gyümölcsoltás fortélyait, melyhez kislányától nehezen nélkülözhető segítséget kapott.

A Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház képviseletében Nádas Anna szemléltette, mi mindent készíthetünk gyümölcsből házilag. Lekvárok és aszalt gyümölcsök kóstolása mellett lehetőség nyílt férje, Bechtold Gábor családi fogyasztásra budakeszi kerti és erdei gyümölcsökből készített pálinkakülönlegességeivel koccintani.


Áder János államfő, Schrotti János, a Pest Megyei Német Önkormányzat és Budakeszi német önkormányzatának elnöke, valamint Nádas Anna, a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház vezetője

Kovács Ferenc, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgondnokának méhészeti bemutatóját és Kosztricz László, a Caro Ferina Vadhúsfeldolgozó Kft. Ízek a vadászházból márkanév alatt készített vaddisznó-pástétomainak megismerését követően a köztársasági elnök a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület szakkönyvtárát is meglátogatta.

Koós Hutás Katalin
Fotók: Bánkuti Ákos

Kapcsolódó cikkünk: Kitüntették a Budakeszi Tündérkert létrehozóját - 2017-03-27

 
Szani Veronikának a baracklekvár ízlett a legjobban 

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC