.

2020. April 3. Friday, Buda,Richárd napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


A Jobb Kort és Györgyjakab Mátét tüntették ki

Budakeszi > Közélet
2017-04-03
795 olvasás

Budakeszi önkormányzata 1995 óta Budakesziért emlékéremmel, 1999 óta Ifjúsági díjjal ismeri el az arra érdemesek munkáját a március 15-i városi megemlékezésen. Idén a Jobb Kor Polgári Egyesületet és Györgyjakab Máté, Európa- és világbajnok kajakozót díjazták az Erkel Ferenc Művelődési Központban.

A Jobb Kor Polgári Egyesület 2002-ben jött létre. Elnöke Dalotti Tibor, a többszörös világbajnok Botafogo Táncegyüttes vezetője. Szellemi atyja Kiss Iván grafikusművész, animációs filmalkotó. Az egyesület 28 keresztény-értelmiségi tagja külön-külön is kiemelkedő tevékenységet végeznek a tudományok, a gazdaság, a művészetek vagy a hagyományőrzés területén.

Az egyesület tevékenyen részt vett a Minden Magyarok Zászlajának felállításában, melyet 2006. augusztus 20-án Makovecz Imre avatott fel. Az Országzászló tövében az ’56-os emlékkövet 2006. október 23-án Wittner Mária avatta. Wass Albert mellszobrát születésének 100. évfordulójára 2008. január 12-én helyezték el a Fő téri parkban. A 2007. január 3-án elhunyt Nagy Gáspár költő emlékére 2017. január 7-én szobrot állíttattak az 1956-os emlékbizottság támogatásával, ahol az egyesület személyes meghívására Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

Polgári bálok rendezésében vállalnak szerepet, nehéz sorsú budakeszi gyermekeket nyaraltatnak, akiket év közben is segítenek. Határon túli gyermekek gyógyítását támogatják, segítik a kárpátaljai szórványban élőket, így a testvérváros Beregdédát, de az árvíz sújtotta Csikóstőttősnek is gyűjtöttek adományokat. Támogatták a dévai gyermekotthont, részt vettek a vörösiszap katasztrófa kármentesítésében és a csobánkai Élet háza kialakításában. Szervezői a budakeszi ökumenikus lelki napnak.

Az egyesület tagjai Ambrózy István, dr. Bágyoni-Szabó Attiláné, Bágyoni-Szabó Zsuzsanna, Borbély György, Csuka Gábor, Dalotti Tibor, Dobos Mónika, dr. Giese Krisztina, Halmi Gábor, Harmati Edit, Harmati Péter, Kacskovics Béla, dr. Kacskovics-Reményi Andrea, Kemény László, Kiss Iván, Lőrincz Éva, Makk Attila, Mészöly Zsófia, Németh Andrea, Németh János, Tomola Katalin, Tóthmátyás Edit, Tóth Melinda, Turgonyi Zoltán, Vargyas Ildikó, Virágh Beáta, Virágh Szabolcs és Zákányi Emőke.Az Ifjúsági díjas Györgyjakab Máté a Széchenyi István Általános Iskolában Nemere Jánosné, Klári néni kezei alatt ismerkedett az iskolai testneveléssel, s a II. kerületi Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen osztatlan gyógytestnevelő tanárnak készül, de szívesen kipróbálná magát kajakedzőként is. Az általános iskolában kézilabdázott, kosárlabdázott, kungfuzott. Az Újpesti Torna Egyletben kezdett el kajakozni 2009 szeptemberében. Az UTE versenyzőjeként számtalan kiemelkedő országos és nemzetközi helyezést ért el. 2015-ben Győrben ifjúsági világbajnok lett, 2016-ban Portugáliában az egyetemi kajak-kenu világbajnokságon 1000 méteren K4-ben újra világbajnoki címet szerzett. 2016 végén a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség kiváló eredményeiért az Év Egyetemi Sportolója díjjal tüntette ki. Elkötelezett az utánpótlás nevelés mellett, fontosnak tartja a fiatalok sportszeretetre nevelését, amely megtanította átlépni a saját határain, s akaraterőt, küzdeni akarást és kitartást adott számára.
forrás: Budakeszi önkormányzata

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC