.

2018. május 27. vasárnap, Hella napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Déli harangszó

Tök > Kultúra
2017-04-20
396 olvasás

Ma délben a töki református templomból szólt a harang. A Nyakas-hegy lábánál fekvő falut szőlő- és borkultúrájáról ismerik nem csak hazánkban, de a nagyvilágban is. Nevét hasonló nevű birtokosától kapta a középkorban. Református gyülekezetéről 1621 óta maradtak fenn írásos feljegyzések.

A törökök kiűzése után a Zichy-uradalomhoz tartozott 1848-ig. A templom középkori alapra épült 1784-ben, huszonhat méter magas tornya 1802-re készült el. A templom úrasztala vörös márvány, 1740-ben faragott híres famennyezetének darabjai 2010-ig a fővárosban, az Iparművészeti Múzeumban voltak láthatók. Ezeket a festő-asztalosairól híres Révkomáromból érkezett mesterek készítették. A munkálatok, az ilyenkor szokásos módon, a nyári hónapokban zajlottak, és az ősz beálltával fejeződtek be. A készítés időpontját és a készítők nevét az egyik kazetta terjedelmes felirata őrizte meg.

Tök község református templomának tornyában két harang lakik. A délidőben megszólaló 420 kilós harangot Isten dicsőségére öntötte Szlezák László mester 1922-ben Budapesten.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC