.

2020. August 11. Tuesday, Zsuzsanna,Tiborc napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Vandálok a Gábor Áron utcában

Budakeszi > Közélet
2017-09-28
937 olvasás

Vandál kezek érthetetlen okból leütötték a rendhagyó ábrázolás miatt Budakeszi egyik különleges köztéri szobrának, az Ülő Krisztusnak az orrát. Szerencsére ez nem az eredeti szobor. A műemléket 2010-ben újította meg a Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány.

 A kizárólag közadakozásból helyreállított , helyileg védett műemléket 2010 virágvasárnapján szentelték fel újra.

A szobrot a Bechtold-család állíttatta 1885. március 28-án annak emlékére, hogy mind a négy fiuk túlélte a pestisjárvány pusztítását. A szobrot utoljára 1990-ben az Országos Műemléki Felügyelőség költségén Varga Zoltán kőszobrász restaurálta, 2010-ben ezt a munkát, a budakeszi adományozók költségén, Konkoly György restaurátor végezte el.

A felszentelési ünnepségen Hidas Mátyás, a Budakeszi Szépítő Egyesület és a Budakeszi Kultúra Alapítvány elnöke méltatta a szobor helyreállításában megmutatkozott összefogást és köszönetet mondott annak a nagyszámú, sok esetben névtelen budakeszi adományozónak, cégeknek, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik a restauráláshoz szükséges több mint egymillió forintot biztosították és felelősséget éreztek Budakeszi e helyileg védett műemlékének a helyreállításában.

A sérült szobor javításáról a Budakeszi Szépítő Egyesület gondoskodik.

Kapcsolódó cikkünk:
A szobor felújításába kezdtek - 2009-05-21
Megújult a 125 éves kőszobor - 2010-03-30  

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC