.

2020. August 15. Saturday, Mária napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Alapkő-letétel az új budakeszi iskolánál

Budakeszi > Közélet
2017-10-06
903 olvasás

Október 4-én ünnepélyes alapkő-letételt tartottak Budakeszin a Széchenyi István Általános Iskola új épületének az Árpád fejedelem téren már megkezdett építkezésén. Az új beruházással tizenhat tanteremmel és tornacsarnokkal bővül az egyre több gyermeket oktató intézmény.


Iskolát építeni nem más, mint jövőt építeni – kezdte köszöntő beszédét dr. Győri Ottília polgármester. Az az idő, amit gyerekeink nevelésére fordítunk, sokszorosan megtérül. A jövőjüket alapozzuk meg vele.  A Forfa-épület régóta várt kiváltását eredményező beruházásról 2015-ben döntött a Magyar Kormány. A beruházó a Nemzeti Sportközpontok. Az első ütemben 11 tanterem, 2 előadóterem, tornaterem, könyvtár, étkező, aula és egyéb kiszolgáló helyiségek épülnek fel összesen 3614 m2 hasznos alapterületen. A következő 5 tanterem, 2 csoportszoba és 2 nyelvi szaktanterem még 244 m2-en a második ütemben épülhet meg.


Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő szerint az Orbán-kormány amibe belekezd, azt be is fejezi. 2010-ben egy csődhelyzetben indult a kormányzás, mára Magyarország az egyik bezzeg-ország lett a válságkezelésben. 2010 óta 500 iskola újult meg az országban, a közeljövőben újabb ötszázra kerül sor. A választókerületben Budakeszin, Biatorbágyon, Solymáron, Telkiben, Budajenőn építettek, vagy bővítették az oktatási intézményeket. Magyarország döntése, hogy nem migrációval, hanem családpolitikával fordít a demográfiai trenden, az épülő és megújuló bölcsődék, óvodák, iskolák számában is megmutatkozik.


Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára elmondta: 2010-ben a kormánynak alapvető kérdésekre kellett megtalálnia a megfelelő választ az magyar oktatásban.  Annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy lesz-e elég és megfelelő pedagógus, a kormány életpálya-modellt vezetett be, emelte és folyamatosan emeli a rendszerben foglalkoztatott 175 ezer pedagógus bérét. Nagyon beszédes adat, hogy amíg 2012-ben hatezer fiatal jelentkezett pedagógusnak, 2016-ban már tízezer felett volt a felvett fiatalok száma erre a pályára.

Fontos kérdés volt az is, hogy tényleg önkormányzati feladat-e a közoktatás. Számos önkormányzat kitűnően elvégezte ezt a feladatot, de sok gyermek jövőjét alapvetően meghatározta, hogy ha elnéptelenedő, szegény településre született, annak megfelelő oktatást kapott. A magyar kormány országosan állami feladatellátásba szervezte iskolákat, hogy minden magyar gyermeknek megfelelő oktatási színvonalat biztosít.

A digitális átállásra már eddig is több milliárd forintot költött a kormány, de jelenleg is több mint ötvenmilliárd forint értékben zajlanak beszerzések, hogy tabletekkel, számítógépekkel, szélessávú internettel, wifivel lássák el az összes oktatási intézményt.

Állami fenntartásba került a tankönyvellátás is, a fejlesztés keretében megújultak a tankönyvek, s még ebben a tanévben a kísérleti tankönyvek, elektronikus okoskönyvek is megjelennek, tartalomfejlesztési stratégia megvalósítása mellett.

TTT (tornaterem-tanterem- és tanuszoda) – beruházások keretében az ország legtöbb településén 38 milliárd értékben, mely beruházás sorozat a jövőben is folytatódik. Nem csak az állami, de a magán- és egyházi intézmények is juthatnak fejlesztési forrásokhoz. - fejezte be beszédét Marizsa Zoltán.


Az eseményen részt vett még dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója, Sárközi Márta, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Érdi Tankerületének igazgatója, valamint Tök, Herceghalom, Telki, Budajenő és Perbál polgármesterei.


Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: 
Budakeszin tanuszoda, több faluban iskolafejlesztés várható – 2017-06-07
Gyökereket és szárnyakat… - oktatásügyi fórum Budakeszin – 2016-11-15

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC