.

2020. August 13. Thursday, Ipoly napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Mit tegyünk, ha rókát látunk?

Pest megye > Életmód
2017-12-12
1086 olvasás

Senki ne ijedjen meg, ha lakott területen rókát lát, de kerülje az állattal való közvetlen érintkezést – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ha az állat hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy támadó magatartást mutat, hívja a NÉBIH zöld számát: +36 80 263 244!

Sokan úgy tudják, csak a veszett rókák „mennek be” lakott területre, ez azonban egyáltalán nem igaz. A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A településeken állandóan rendelkezésre álló rágcsálófajok, melyek a róka fő zsákmányállatai, a nem megfelelően tárolt hulladék, a macskáknak kitett eledel sokkal biztosabb és kényelmesebb táplálék, mint amit az erdőn-mezőn szerezhet magának.

Ha találkozunk vele, kellő távolságból hívjuk fel magunkra a figyelmet például tapssal, kiáltással, majd adjunk az állatnak esélyt (néhány másodpercet és elegendő teret, azaz ne álljuk el a menekülés útját), hogy elmenjen. Az egészséges róka, ha nem is esik kétségbe a látványunktól, de biztos, hogy kitér előlünk, igyekszik elkerülni a közeli találkozást.

Mikor gyanakodjunk mégis veszettségre? Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, s a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, megfogni, vagy ha embert vagy háziállatot támad meg, netán görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta, s a fenti tüneteket után elpusztul, a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH zöld számán bejelentést tenni!

A rókával azonban, akár egészségesnek tűnik, akár betegnek, minden kontaktust kerülni kell, azaz tilos megfogni. A hulladékot megfelelően zártan kell tárolni, hogy ne vonzza oda a rágcsálókat és a rókákat, a húsevő háziállatainkat (kutya, macska) pedig rendszeresen oltatni kell veszettség ellen. (budaors.hu)

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC