.

2020. August 9. Sunday, Emőd napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Ma Perbálról szólt a déli harangszó

Perbál > Közélet
2017-02-01
456 olvasás

Perbál - Zsámbékhoz hasonlóan - az Aynard nemzetség ősi birtoka volt. Első templomát a Smaragd grófok építették a XIII. század végén Szent Mikós tiszteletére. A hódoltság előtt a község birtokosa a Zsámbéki- és a Maróti-család volt. A XV. század végén Corvin Jánosé, később a Keglevicheké.

 A törökök serege 1543-ban elpusztította falut. A hódoltság után még sokáig puszta maradt Perbál. 1744-ben Zichy Péter gróf német telepesekkel népesítette be. A romos templomot átépítették és 1752-ben szentelték fel. 1780-ban négy harang hívta a perbáliakat a Szent Anna templomba, ezekből kettőt az első világháborúban elvittek ágyúnak, s csak 1920-ban pótolták őket. Ezek a harangok búcsúztatták a "hazátlanokat", a falu felét, amikor kitelepítették őket Németországba.

A perbáli Szent Anna templom ötven méter magas tornyában napjainkban három harang lakik. A délidőben megszólaló két mázsa nyolcvan kilós harang nem csak a nándorfehérvári diadalra, hanem az 1946-ban kitelepített családok szomorú sorsára is emlékeztet. A harangot Szlezák László mester öntötte Rákospalotán 1920-ban.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC