.

2019. március 26. kedd, Emánuel napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Kétharmaddal nyert a Fidesz-Kdnp

Pest megye > Közélet
2018-04-09
555 olvasás

Közel 70%-os rekord részvétel és a szavazatok 99%-os feldolgozottsága után biztosnak látszik a Fidesz-Kdnp 2/3-os győzelme 134 képviselővel a 199 fős országgyűlésben. Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listavezetője, aki szintén a Fidesz politikusa, annyi szavazatot kapott, hogy szavazati jogot jelentő mandátumot szerzett.

frissítés 2018.04.09 19.00

A határon túli magyarok levélszavazatait az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz-KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, így összesen 134. Egyúttal a Jobbik elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 25 mandátuma maradt.

A Fidesz-KDNP listájáról Csizi Péter kaphat mandátumot, a Jobbiktól Stummer János csúszott le a bejutó helyről.

A többi pártnak nem változott a mandátumszáma. (MTI)

***

Az egyéni mandátumok megszerzéséért vívott küzdelemben a Fidesz a 106-ból 91 mandátumot szerzett meg. A 15 vesztett mandátum közül egy Dunaújvárosban (itt a Jobbik nyert), egy Szegeden (itt a MSZP-P), egy Pécsen (itt függetlenként Mellár Tamás, a Statisztikai Hivatal egykori vezetője nyert), 12 pedig Budapesten keletkezett. Itt az MSZP-P hét mandátumot (XIII., XIV., X., III., XVIII., XX. és XXII. kerület), a DK hármat (VII., IV. és XV. kerület), az LMP egyet (I-V. kerület), s végül az Együtt is egyet a XXI. kerületben.

Budapesten az I-V., a X. és a XXII. kerületben, valamint Pécsett alig egy százalékkal vesztettek a fideszes jelöltek.

Milyen szavazati arányt értek el az egyes pártok?

 

A FIDESZ-Kdnp 48,49%-ot, a Jobbik 19,49%-ot szerzett. Az MSZP-P-nek 10%-ra volt szüksége a parlamentbe jutáshoz: 12,35%-ot szerzett. Az LMP-nek 5% kellett,: 6,93%-ot szerzett. A DK-nak is 5%-ot kellett felmutatnia, ami éppen csak sikerült az 5,58%-kal. A korábbi ciklushoz képest viszont most önálló frakciót tudnak alakítani. A Momentumnak, a Kétfarkú Kutyapártnak és az Együttnek nem volt esélye bejutni az országgyűlésbe.

A választáson induló többi szervezet szavazati arányát nem részletezzük, mert az kevesebb, mint fél százalék.

A választási eredmény hatására lemondott Vona Gábor, a Jobbik elnöke, benyújtotta lemondását az MSZP teljes elnöksége, lemondott Hadházy Ákos az LMP társelnöki pozíciójáról, s lemondott az Együtt elnöksége is.

Pest megye budakeszi központú,
2. választókerületének eredményei

Választókerületünkben Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz-Kdnp jelöltje, eddigi országgyűlési képviselő nyerte a választást 44,51%-kal (29 822 szavazattal).

A 2. helyen dr. Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje végzett, mindössze 786 szavazattal lemaradva (43,33 %). Szél Bernadett javára két jelölt is visszalépett: dr. Tóth Zoltán (Demokratikus Koalíció) és Szemző Áron (Momentum).

A jobbikos Császárné Kollár Tímea 8,44%-ot, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt jelöltje, Betlehem Csaba 2,19%-ot kapott.

0,86%-ot szerzett Kósa Sándor (Demokrata Párt), 0,49 %-ot Gelencsér András (Munkáspárt) és 0,18%-ot (ez 120 szavazat) Anyalai Béla (Magyarországi Cigánypárt).

Csenger-Zalán Zsolt és Szél Bernadett között szoros küzdelem zajlott. Az alábbi táblázat a két jelölt szavazat szerzési képességét mutatja a választókerület egyes településein:

Budakeszi adatait azért nem tartalmazza a táblázat, mert az átjelentkezők voksai és a külképviseletekre leadott szavazatok csak április 14-én érkeznek Budakeszire, s megszámlálásuk után válik véglegessé Pest megye 2. választókerületében az országgyűlési választás eredménye.

Szavazati jogot kapott a német nemzetiségi szószóló

Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának listavezetője, aki szintén a Fidesz politikusa, annyi szavazatot kapott (25 658), hogy szavazati jogot jelentő, kedvezményes mandátumot szerezve szándékai szerint mind a tizenhárom nemzetiség érdekét képviselheti majd a parlamentben. Hangsúlyozta: ezzel 85 év után történelmet írtak, ugyanis a magyarországi németeknek utoljára 1933-ban volt képviselete a parlamentben.

A budaörsi politikus, aki jelenleg az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója, közölte: parlamenti munkájában a német oktatási-nevelési intézményhálózat és -rendszer bővítésére, minőségi javítására koncentrál majd. Szeretné továbbá elérni, hogy a kulturális egyesületek és önkormányzatok nagyobb elismerést kapjanak és a magyarországi németek az anyaországukkal és bármely európai országban élő német nemzetiséggel zavartalan és folyamatos kapcsolatot tarthassanak.

Azért is dolgozik majd, hogy a nemzetiségi önkormányzatok a támogatási és pályázati lehetőségeknél a jelenleg eléggé bürokratikus megoldásokat egyszerűsíthessék. A mandátum megszerzése a többi 12 nemzetiségnek is új lehetőségeket nyit, mivel az ő érdekeiket is képviseli majd – emelte ki. Ritter Imre alapvető feltételnek tartja, hogy a nemzetiségek ügyeiben nemzeti konszenzus legyen, és minden őket érintő kérdésben a parlamenti frakciók egyhangúlag szavazzanak.

A nemzetiségi szavazati arányok: német ( 25 658 szavazat), cigány (5 586), horvát (1 689), szlovák (1 213), ruszin (511), román (419), szerb (281), ukrán (249), a  szlovén és a lengyel (196), az örmény  és a görög (148), bolgár (96).

Az országos listákról a parlamentbe bejutott képviselők

FIDESZ-KDNP (42 mandátum):
    Bajkai István
    Balla György
    Balog Zoltán
    Bánki Erik
    Bartos Mónika
    Becsó Zsolt
    Bíró Márk
    Böröcz László
    Csizi Péter
    Dömötör Csaba
    Farkas Flórián
    Fazekas Sándor
    Fónagy János
    Győrffy Balázs
    Halász János
    Harrach Péter Pál
    Héjj Dávid
    Hirt Ferenc
    Jakab István
    Kárpátiné Dr. Juhász Hajnalka
    Kerényi János
    Kövér László
    Kubatov Gábor
    L. Simon László
    Latorcai János
    Mátrai Márta Mária
    Molnár Ágnes
    Nacsa Lőrinc
    Németh Szilárd István
    Németh Zsolt
    Orbán Viktor
    Pesti Imre
    Révész Máriusz
    Rogán Antal
    Selmeczi Gabriella
    Semjén Zsolt
    Soltész Miklós
    Szijjártó Péter
    Tapolczai Gergely
    Turi-Kovács Béla
    Vejkey Imre
    Veresné Novák Katalin
    Zsigmond Barna Pál

JOBBIK (25 mandátum):
    Ander Balázs
    Apáti István
    Bana Tibor
    Brenner Koloman
    Dúró Dóra
    Farkas Gergely
    Fülöp Erik
    Gyöngyösi Márton
    Hegedűs Lóránt Gézáné
    Jakab Péter
    Janiczak Dávid
    Kepli Lajos
    Lukács László György
    Magyar Zoltán
    Mirkóczki Ádám
    Sneider Tamás
    Staudt Gábor
    Steinmetz Ádám
    Szávay István
    Szilágyi György
    Varga-Damm Andrea
    Volner János
    Vona Gábor
    Zsiga-Kárpát Dániel

MSZP-PÁRBESZÉD (12 mandátum):
    Bangóné Borbély Ildikó
    Bősz Anett
    Gőgös Zoltán
    Gulyásné Dr. Gurmai Zita
    Karácsony Gergely
    Korózs Lajos
    Mesterházy Attila Csaba
    Molnár Zsolt
    Tóbiás József
    Tordai Bence
    Tóth Bertalan
    Varga László

DK (6 mandátum):
    Gréczi Zsolt
    Gyurcsány Ferenc
    Molnár Csaba
    Niedermüller Péter
    Székely Sándor
    Vadai Ágnes

LMP (7 mandátum):
    Demeter Márta
    Gémesi György
    Hadházy Ákos
    Keresztes László Lóránt
    Schmuck Erzsébet
    Szél Bernadett
    Ungár Péter

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkeink: Kikre szavazhatunk? - 2018-03-14

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC