.

2019. április 25. csütörtök, Márk napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Reszkessetek, betörők!

Pest megye > Közélet
2018-10-24
258 olvasás

A lakások, lakóházak biztonsága évszaktól függetlenül fontos feladat, hiszen egy kis elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség, kár kerülhető el. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának közleménye.

Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt mindig tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre! Tanácsos lemez vagy pénzkazettát vásárolni. A pontos hely ismerete csak önre tartozik, azt senkivel ne ossza meg!

Jellemzően a nyílászárókon törnek be, ezért kell az első és hátsó ajtókat, ablakokat megerősíteni. Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtóbefeszítés ellen hatékony lehet a megfelelően kialakított hevederzár, amennyiben falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet. Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon. Amennyiben a földszinti ablakokra szerelt biztonsági rácsot túlzásnak érzi, az üvegfelületre helyezett törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít. A fólia mellett redőny felszerelésével vagy az ablak alá szúrós, áthatolhatatlan akadályt jelentő növények telepítésével védekezhetünk. Mindemellett elsődleges, hogy soha ne hagyjon nyitva ablakot, még bukóra sem, akármilyen elérhetetlennek tűnő helyen találhatók.

A mobiltelefonok, közösségi portálok elterjedésével akaratán kívül is rengeteg információt szolgáltathat a bűnözőknek. A lakásáról, értékeiről, utazásairól nyilvánosan közölt fényképek pontos tájékoztatást adnak arról, hogy hol lakik, mikor nincs otthon, így egyenesen térképként szolgálhat a bűnözőknek! Biztonsági eszközök (rács, lakat, riasztó, szomszéd) igénybe vételével sokat tehet a bűncselekmények megelőzéséért.

Az őszi, téli hónapokban korán sötétedik, ezért célszerű időzítő kapcsolót, kültéri mozgásérzékelős lámpát felszerelni, amely azonnal jelzi, ha valaki jár az udvarban. Fontos, hogy ház körül, az udvaron is zárja el a kerékpárokat – ha ősszel már nem használja – a fűnyírót, kerti szerszámokat, műszaki berendezéseket! 

Ha elmegy otthonról:                                               

- zárja be az ajtókat, ablakokat, kapukat!
- kérje meg rokonát, barátját, megbízható szomszédját lakása, lakóháza ellenőrzésére!
- hosszabb távollét esetén gondoskodjon a postaláda ürítéséről!
- kérje meg szomszédját, hogy figyeljen a gyanús körülményekre, személyekre!

Betörés esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC