.

2020. May 27. Wednesday, Hella napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Tájékoztató a 2019/20-as tanévre

Zsámbék > Közélet
2018-11-19
376 olvasás

Huszonkét éve működik a Premontrei Női Kanonokrend fenntartásában a Zsámbéki Premontrei Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola. A rend az idei tanévtől hároméves jubileumi eseménysorozattal emlékezik meg alapításának 900. évfordulójáról.

Az ünnepségsorozat révén intézményünk szorosabb kapcsolatot alakít ki az ország többi premontrei iskolájával, hiszen nem csak a tágabb történeti hagyomány fontos, hanem az a lelkiség és családias együttműködő légkör, melyben a hozzánk kerülő diákok magukra találhatnak, sikerélményhez juthatnak, felfedezhetik értékességüket és erőforrásaikat.

A szakképzési rendszer folyamatos változásaival lépést tartva iskolánk oktatóinak tanulók melletti elköteleződését bizonyította a tavalyi előkelő második helyezésünk az egyházi fenntartású középiskolák rangsorában. A duális szakközépiskolai képzés mellett a szakgimnáziumi osztályaink számos iskolai és külső rendezvényen, megmérettetésen vehetnek részt, elsajátítva ezzel a szakma csínját-bínját. A gyakorlati orientáltságú képzések mellett folyamatosan pályázunk az Erasmus+ programra és külföldi tanulási és partnerlehetőségeket keresünk.

Szakközépiskolánk a szokott széles kínálattal fedi le a helyi és környékbeli tanulni vágyók igényeit, legyen az duális szakképzés, szakgimnázium, vagy akár felnőtt oktatás. Az országban szinte egyedülálló módon tudunk a Premontrei Kft. közreműködésével gyakorlati helyet adni szakmát tanuló diákjainknak. Ez egyrészt időnyereség a tanulónak, mivel nem kell befogadó céget keresnie és oda naponta ingáznia, másrészt szakoktatóinktól nagyobb odafigyelést, törődést kapnak.

Az asztalos, épület- és szerkezetlakatos, kőműves, pincér, szakács, szociális gondozó és ápoló szakmát választó fiatalok a kft.-vel kötött tanulói munkaszerződésük keretében a gyakorlatuk után a mindenkori minimálbér (jövőre 150 000 Ft) 15-20%-át kapják meg, ami körülbelül 25-30 000 Ft. A felvételről a tanulmányi eredmények és motivációs beszélgetés (2019. február 27-28.) alapján döntünk. Ezen felül a leendő diákoknak szakma specifikus egészségügyi alkalmassági és pályaalkalmassági követelményeknek is meg kell felelniük(tüdőszűrés, bőrgyógyászati vizsgálat, stb.). A szakmai képzéseinkre felvett tanulók idegen nyelvként a német és az angol közül választhatnak. Szakmát adó képzésünket minden nehezen tanuló gyermeknek ajánljuk, hiszen a gyakorlati képzésben nap mint nap megtapasztalhatják munkájuk eredményét, saját hasznosságukat. A tanulási nehézséggel küzdők gyógy- és fejlesztőpedagógus segítségét is igénybe tudják venni.

A fent felsorolt hat szakközépiskolai osztályunk a 3+2 évfolyamos modellt követi: az első három évben a szakmai tárgyakat oktatjuk nagyobb arányban a közismereti tárgyakkal szemben. A harmadik év végén tanulóink középfokú szakképesítést szerezhetnek. Az erre épülő további két évben a közismereti tárgyak nagyobb óraszáma a sikeres érettségi vizsgára készít fel. Mivel a diák már rendelkezik szakképesítéssel, az öt érettségi tárgy helyett csak négyből kell vizsgáznia. Az eredményesen lezárt ötödik év után továbbléphetnek a felsőfokú szakképzésbe, akár saját technikusi képzésünkre és a felsőoktatásba.

Szakgimnáziumi osztályaink ezzel szemben a 4+1 modellt követik: az érettségire felkészítő közismereti tanulmányok mellett párhuzamosan vesz részt a diák a szakmai képzéseken. A negyedik év szakmai és közismereti érettségi vizsgával zárul, ami után továbbléphet a felsőfokú technikusi képzésünkbe. Mindez jó kiindulópont a könnyű és tartós elhelyezkedéshez, vagy akár a felsőoktatásban való továbbtanuláshoz.
Szakgimnáziumunk egyik közkedvelt képzése a gazdasági informatikus, angol nyelvoktatással. Az érettségi vizsgával irodai informatikus szakképesítés szerezhető. Másik népszerű képzésünk a vendéglátásszervező szakirány. A vendéglátás-turisztika szakmában elhelyezkedni vágyók az angol és a német nyelvet is választhatják. A jól teljesített negyedik év végén érettségi vizsgát és pincér szakképesítést szereznek.
Új képzésként indítjuk el szakgimnáziumi oktatásunk keretében az érettségi vizsgát is biztosító szociális asszisztensi képzést, mely gyermek- és ifjúsági felügyelő és házi időszakos gyermekgondozó szakképesítést ad. Szintén újdonság a gyakorló ápoló képzésünk, mely az érettségi vizsga keretében általános ápolási és egészségügyi asszisztens szakképesítést ad. Mindkét szakiránynál a német és az angol nyelv közül lehet választani.

Minden szakgimnáziumi képzésünkre a tanulmányi eredmények, a magyar nyelv és a matematika központi írásbeli vizsga eredményei alapján lehet felvételizni. A felvételi motivációs elbeszélgetés 2019. február 27-28-án lesz. A gyakorló ápoló képzésnél egészségügyi alkalmassági és pályaalkalmassági követelményeknek is meg kell felelni.

Mindezek mellett folytatjuk a két éves érettségire felkészítő esti felnőttképzésünket.

Folytatódik Szabóky Adolf szakképzési ösztöndíj programunk a hiányszakmák pótlására, a szakmai képzés támogatására: a 2019/2020-as tanévtől ezek az épület- és szerkezetlakatos, a kőműves, a szociális gondozó és ápoló és a gyakorló ápoló képzésünk. A Szabóky Adolf ösztöndíjat a tanulmányi átlagtól függően a szakközépiskolai képzéseknél 10 000-35 000 Ft, szakgimnáziumi képzésen 20 000-50 000Ft között állapítják meg.

Iskolánk hagyományos nyílt napját november 14-én, szerdán és a november 21-i pótnappal rendezzük meg, ahol a diákok nemcsak betekintést nyernek a különböző szakmákba, de személyesen ki is próbálhatják magukat.

Mindezekről bővebben személyesen is tájékozódhat iskolánkban a titkárság ügyfélfogadási idejében, 8-16 óráig Zsámbékon a Piac köz 8. alatt. Vagy keresse fel facebook oldalunkat, illetve honlapunkat http://www.zspsz.sulinet.hu/.

Szeretettel látjuk!
Patakiné Dr. Veres Magdolna
intézményvezető helyettes

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC