.

2020. May 27. Wednesday, Hella napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Jobb, ha el se dobod!

Pest megye > Közélet
2019-04-04
225 olvasás

A Magyar Közút április 29-én újraindítja szemétgyűjtési akcióját, „Jobb, ha el se dobod!” címmel a rövid távon is érezhető szemléletváltozást érdekében, ugyanis csak idén másfél milliárd forintot költenek szemétszedésre, mely döntően illegálisan lerakott hulladék. Az akcióhoz április 17-ig várják önkéntesek csatlakozását online felületükön.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. korábban már kilencszer hirdetett országos szemétgyűjtési akciót, legutóbb 2013-ban, amikor közel 50 ezer fő csatlakozott a mozgalomhoz és több ezer köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek. Ugyanakkor évről-évre egyre nagyobb problémát okoz az illegális szeméthegyek megszüntetése. A szakemberek munkája folyamatos szélmalomharcot jelent a szemetelőkkel szemben. Általános tapasztalat, hogy az országos közutak menti pihenőhelyeken kihelyezett, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot. Nagyon sok erdőszélen, akár természetvédelmi területen találnak a szakemberek sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is. Ezek a hulladékok, bár nem a közlekedők utazása során keletkeznek, mégis a közútkezelőnek kell azt eltávolítania. A társaság 93 mérnöksége a szemétszedési tevékenységük során évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű, mintegy 12 500 tonna hulladékot gyűjt össze az országos közutak mellől. Ez a munka rendkívül nagy humán erőforrást is igényel, vagyis a hulladékok összegyűjtése és elszállítása nemcsak nagy anyagi terhet jelent a cég számára, hanem más tevékenységi területekről is hasznos forrásokat von el, amit az utak minőségének és biztonságának fokozására is fordíthatna.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a tavalyi évhez képest közel a kétszeresére, mintegy 1,5 milliárd forintra növeli a szemétgyűjtési munkákhoz kapcsolódó forrásfelhasználását. A szemétgyűjtési munkákhoz kapcsolódó megnövelt keret arra is lehetőséget biztosít, hogy növeljék a hulladékgyűjtők kapacitását, további hulladékgyűjtő zsákokat helyezhessenek ki a meglévő hulladékgyűjtő edényekre, további tiltótáblákat, kamerákat helyezzenek ki pihenőhelyekre, új mobil konténereket, illetve veszélyes hulladék gyűjtésére alkalmas tárolóedények szerezzenek be. Ezen felül a társaság közfoglalkoztatott programjában résztvevő mintegy 1000 munkavállaló feladatának nagy részét az út menti területek tisztítása fogja jelenteni.
 
A társaság nem titkolt célja, hogy a szemétgyűjtési akciókkal - kiegészülve a rendkívül sikeres TeSzedd! mozgalomhoz való csatlakozásával - érezhető szemléletváltást érjen el a közlekedőknél. Azok, akik az utak mentén illegálisan eldobják a szemetet, azok nemcsak szabálysértést követnek el vagy az útesztétikát rombolják, hanem tevékenységüknek „köszönhetően” minden más útüzemeltetési és fenntartási területről vonják el a forrásokat. Vagyis a szemetelők miatt kevesebb burkolatjavítási, kaszálási, burkolatjelfestési, táblázási, felújítási és fejlesztési munkát tud elvégezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az idei, 1,5 milliárd forint értékű szemétgyűjtési munkákból például 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását vagy 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzését lehetne megvalósítani.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Föld Napjához kapcsolódóan, 2019. április 29-én, hétfőre tűzte ki országos szemétgyűjtési akciójának időpontját. Az önkéntesek csatlakozását 2019. április 17-ig várják a szervezők, jelentkezni a következő linken keresztül lehet: http://internet.kozut.hu/szemetszedes/.A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is.
 
Az utak menti szemétszedéshez a cég a lehetséges mértékig szakmai felügyeletet is biztosít, szükség esetén ideiglenes forgalomkorlátozást vezet be. Az idei tavaszi akcióban a társaság 93 mérnöksége, 19 megyei igazgatósága és a budapesti, központi szervezete is részt vesz, így április 29-én több ezer közutas is egyszerre dolgozik majd az önkéntesekkel a közutak menti szemét összegyűjtésében és elszállításában.
 
A „Jobb, ha el se dobod!” kampány felhívó videója itt érhető el: https://youtu.be/HeaRDet30kU.
 
forrás: Magyar Közút Zrt.

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC