.

2019. June 18. Tuesday, Arnold,Levente napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Június 23. ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI BÁZIS

Programajánló
2019-05-27
82 olvasás


KedvesZsámbék 01
június 23|20:00 - 21:30
Romtemplom, Corvin János utca
A program a #KedvesZsámbék! sorozat keretein belül valósul meg.


Nagyházi Márton: NemAkárki
június 30|20:00 - 22:00
Bázis, Külterület, Örsi-hegy

További részletek  a szeptemberig tartó programokról: http://zsambekiszinhaz.hu/

***

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója
június 2|20:00 - 21:00
Romtemplom, Corvin János utca
A program a #KedvesZsámbék! sorozat keretein belül valósul meg.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 90 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen.

Ferencz Győző irodalomtörténész, a hagyaték gondozója: Gyarmati Fanni azt mondta, hogy azért vezetett naplót, hogy megmaradjon, ami Radnóti Miklóssal történt. De nem az utókorra gondolt, hanem arra, hogy ha később, öregkorukban szükség lesz valami adatra, vissza tudják keresni. A napló kezdetben belső használatra készült. Az első bejegyzésekben ez érződik is, tényszerűen regisztrálja, mikor mi történt. Ám ahogy telt az idő, egyre több lett a kommentár, reflexió. De mindig szűkszavúan. Eleinte szinte mindennap írt, ceruzával, gyorsírással, elalvás előtt, ahogy a dolgok eszébe jutottak. Ez egyrészt hitelesíti őszinteségét, másrészt látni engedi gondolkodásmódját.

 

Gyarmati Fanni (1912-2014) Radnóti Miklós felesége és múzsája 1935 januárjában, huszonhárom éves korában, néhány hónappal a költővel kötött házassága előtt kezdett naplót írni. A bejegyzéseknek 1946 szeptemberében szakadt vége, pár héttel azután, hogy a harmadik munkaszolgálata alatt 1944-ben meggyilkolt költőt Budapesten is eltemették. A tizenkét éven át, sokszor napi rendszerességgel vezetett napló tehát egyszerre korrajz és személyes sorstragédia. Az olvasó előtt megelevenedik a Radnóti házaspár szűkebb élete és környezete: bepillanthatunk a haladó magyar irodalmi és művészeti élet hétköznapjaiba egy mind jobban fasizálódó országban, hallhatunk a sűrű baráti összejövetelekről, a párizsi utazásokról, mindennapi apró-cseprő ügyekről, és nem utolsósorban betekintést nyerhetünk egy fiatal, felnőtt, dolgozó nő életébe is, aki legfőbb feladatának azt tekintette, hogy a háttérből minden lehetséges eszközzel segítse férje költői kibontakozását. Gyarmati Fanni mélyen tisztelte és rajongásig imádta a férjét: megkérdőjelezhetetlenül hitt az általa csak "Mik"-nek hívott Radnóti költői tehetségében.

Megrázó és páratlan értékű szöveg és előadás Hámori Gabriellával.

*** 

Mátyás Irén díjátadó
június 9|19:00 - 20:00
Bázis, Külterület, Örsi-hegy


A cigány
június 9|20:00 - 22:00
Bázis, Külterület, Örsi-hegy
Szigligeti-Fábián-Benkó-Horváth: A CIGÁNY zenés prevakera egyrészt a celldömölki Soltis Lajos Színház vendégelőadása

"Belejátszanak az életbe, odaszólnak a lelkiismeretnek, odatelepednek a szívünkbe. Megmutatják, milyen az, amikor egybehangzik, egymáshoz simul a cigány népdal és a magyar verbunk, ölelkezik a magyar és a cigány himnusz." (VAOL, Pintér Viktória)

"A celli előadás olyan, mint egy könnyedén végrehajtott, lélegzetállító mutatvány, védőháló nélkül" (VAOL, Ölbei Lívia)

Szeretett magyar hazánk láthatárán veszélyes felhők tornyosulnak. Miközben minden hazafi szent kötelessége hazáját bel és kül ellenségek ellen megvédeni, mert ezt igényli a természeti jog. ezt parancsolja a törvény, a magyar cigány Rózsa Peti beleszeret Ivánka Évikébe, Celldömölk legszebb nemcigány magyar lányába.

A haza bizodalmasan várja fiaitól, hogy mostani veszélyes körülmények közt, a királyi trón, haza és alkotmány védelmére az ország zászlója alá mentül előbb összesereglendenek, mely összesereglendés következtében elindul a haddelhadd, nem is beszélve a fekete füstirigó, Rózsa Rózsi bánatáról, hogy belészakad a nagy magyar szív és a hegede vonója… *

* Celldömölk, 1848-49 küszöbe


Szereplők
Rózsa Zsiga, öreg cigánykovács - Temesi Zsolt
Rózsa Rózsi, a leánya - Pilnay Sára
Rózsa Peti, a fia - Pesti Arnold
Kurta György, nagygazda - Tóth Ákos
Kurta Gyuri, szegény rokona - Piller Ádám
özv. Ivánkáné Kerecsen Erzsébet, özvegy - Boznánszky Anna
Ivánka Évike, a leánya - Marton Mercédesz
Fehér Ferenc, hajdú úr - Bruckner Roland
Várszegi Eugén, világot járt magyar úr - Nagy Gábor
Doja - Nagy Zsuzsi
Muzsikusok - Gregorich Zsófia - Horváth Nóra

rendezte: Fábián Péter, Benkó Bence

muzsika: Horváth Szabolcs

 
Kapcsolódó videók:
 
A CIGÁNY | Official Trailer | 2017 [HD] - Soltis Lajos Színház
https://www.youtube.com/watch?v=Hq_ueeEOc5E
 

Jegyértékesítés és információ:
Tourinform Zsámbék | 2072 Zsámbék, Szent István tér 3.
23/342-318 | info@zsambekinfo.hu
Jegyárak: 2.500 Ft
Kombinált jegy (helyszínre szállítással): 3 000 Ft

Jegyek válthatók az előadások napján a helyszínen és a jegy.hu online felületén:
https://www.jegy.hu/program/szigligeti-fabian-benko-horvath-a-cigany-105526

Pénztárnyitás az előadás kezdete előtt egy órával. Csak készpénzes fizetési lehetőség.

Az előadás helyszíne: Műemlék Rakétabázis (Zsámbék külterület, Őrsi hegy)

A zsámbéki Műemlék Rakétabázis megközelíthető: Zsámbékot Szomor felé elhagyva, a Fejér megye tábla után jobbra.


A rendezvények előtt fél órával SZÍNHÁZI JÁRAT indul a Zsámbéki Művelődési Ház elől (Etyeki utca 2. ) az események helyszínére (Bázis, Romtemplom), majd az előadások után vissza Zsámbékra a Budapestre közlekedő helyközi járathoz.
Utolsó helyközi járat indulási időpontja Zsámbékról: 22.32

Amennyiben igénybe kívánják venni transzfer-szolgáltatásunkat, a jegyvásárlásnál kérjük válasszák akombinált jegy-típust!
A szállítás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében, kérjük, hogy a kombinált jegyet lehetőség szerint az előadás napját megelőző napig szíveskedjenek megváltani!

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC