.

2020. August 6. Thursday, Berta,Bettina napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Már irtják a vaddisznókat Budakeszin

Budakeszi > Életmód
2019-10-02
516 olvasás

Több száz, sertéspestiben elhullott vaddisznót találtak a budakeszi vadaskertben - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1-en. Elkezdődött az állatok leölése, mert a betegség miatt ki kell üríteni a területet. Budát és a főváros dunántúli agglomerációját szigorúan korlátozott területté nyilvánították.

A főállatorvos szerint az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen. Ez azt jelenti, hogy nincs semmilyen összeköttetés Budakeszi és a fertőzött területek (Kelet-Magyarország) között, vagyis a betegség természetes terjedése kizárható.

A szakemberek most azt szeretnék elérni, hogy a vírus ne jusson ki a kertből, ezért azon kívül is keresik a tetemeket, és minden, a környéken kilőtt vaddisznót megvizsgálnak. Szólt arról is, a kisgazdálkodóknak ingyen biztosítanak fertőtlenítőszert. (A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterülete nem azonos a Budakeszi Vadasparkkal.) (MTI)

Frissítette Magyarország interaktív sertéspestis-térképét a Nébih, eszerint a hatóság Buda teljes területét, illetve Budapest agglomerációjának teljes dunántúli felét úgynevezett "szigorúan korlátozott területté" (SZKT) nyilvánította - írja a 444.hu és a magasles.reblog.hu.

A 444 összefoglalójában idézi azokat a rendeleteket, amelyeket az országos főállatorvos szabott meg egy idén februári határozatában, és amelyek hatályba lépnek azokon az országrészeken, amelyeket szigorúan korlátozott területté nyilvánítottak.

- Akit azon kapnak, hogy moslékkal etet - ami amúgy is tilos - annak azonnal kiirtják a teljes állományát, állami kompenzációra sem számíthat.

- Aki kültéren neveli a sertéseit, köteles a helyszínt kettős kerítéssel körbevenni. Ha nem teszi meg, akkor 90 napon belül kártalanítás nélkül leölik az állatait. (Ha súlyosbodik a helyzet, az illetékesek dönthetnek úgy, hogy az SZKT-n belül válogatás nélkül minden nem nagyüzemben tartott disznót kiirtanak.)

- Az érintett területen belül mindenhol, ahol sertést tartanak, kötelező a kéz- és lábfertőtlenítő használata. A járművek is csak kerékfertőtlenítés után hajthatnak be a diszkóknak otthon adó udvarrészbe és csak így jöhetnek ki onnan. A sertésekhez csak a gazdájuk vagy a gondozójuk mehet be, a tulajdonos pedig köteles részletes nyilvántartást írni minden olyan személyről, aki kapcsolatba kerül az állatokkal.

Kapcsolódó cikkünk: Sertéspestis budakeszi vaddisznókban - 2019-09-30

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC