.

2020. July 10. Friday, Amália napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria

Belépés a fórumba


Állva meghalni - Budapest ostroma és a kitörés

Múltunk tanúi
2020-02-11
271 olvasás

Hetvenöt éve, 1945. február 11-én törtek ki a budai várból a szovjet hadsereg gyűrűjében rekedt magyar és német alakulatok. Néhány óra alatt úgy nyelt el negyvenezer fiatal katonát a föld, mintha sosem léteztek volna. Legfeljebb nyolcvan magyar, ha lehetett, aki élve kijutott a pokol szorításából.

A többiek itt nyugszanak a lábunk alatt. a budapesti aszfalt a világ legnagyobb temetője. Az ő csontjaik felett járunk, amikor villamosra várunk a Széll Kálmán téren, sétálunk a Szilágyi Erzsébet fasorban, vagy kirándulunk a budai hegyekben. Aszfalt került katonáink csontjai fölé, új vakolat fedi a golyónyomokat. Látszólag ennyi is elég ahhoz, hogy a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájának minden emléke eltűnjön. Osztyapenko és Steimetz legendáját, Vorosilov és Tolbuhin nevét kívülről fújja egy generáció, de azok közül egyet sem tudnánk megemlíteni, akik életüket áldozták Budapest védelmében. Itt állunk lelkünkben ezernyi kérdéssel, amelyek közül csak egyre tudjuk biztosan a választ: Budapest védői állva haltak meg.

Kapcsolódó cikkek:
Katonasírok a budakeszi temetőben - 2017-02-10
A kitörők között voltam 1-16. rész - 2015-01-02-11

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC