.

2017. november 22. szerda, Cecília napja van. Tizenháromezer példányos, ingyenes regionális havi lap, heti hírlevél és napi frissítésű honlap
Kereső
 
Iránytű Heti Hírek

Galéria


Belépés a fórumba


Szamársziget szellemkatonái

Könyvajánló
2014-11-22
1497 olvasás

Margittai Gábor, a Magyar Nemzet munkatársa elsőként járta végig az első világháborúban a Balkánon fogságba esett magyar katonák albániai halálmenetét a Szardínia melletti Asinara fogolytáboráig. E sorstragédiákban különösen bővelkedő időszakot felelevenítő kötetet november 25-én mutatják be.

A nagy háború centenáriumára a nagyközönség számára is elérhetővé vált a szamár-szigeti hadifogoly magyarok  elfeledett története. Négyévnyi munka eredménye e kötet: Európa hadszíntereinek, lágerbirodalmainak bejárásával és eltemetett archívumok megnyitásával kutatva a balkáni halálmarsban elveszett fogolyhadsereg nyomait. Egyszerre kellett rendet tenni az évek alatt összegyűjtött adathalomban, illetve valóságos detektívmunkával elemezni, egymáshoz illeszteni (vagy szétválasztani) a sokszor még mai is háborúk dúlta, kísérteties tájakon megtalált töredékeket. Az egykori ellenségek és szövetségesek táborhelyeit, hegyeit, mocsarait és tengerparti zónáit kellett kőről kőre végigjárnunk, hogy ez a szégyenteljes történet napvilágot láthasson. Mindnyájunk okulására.

A könyv alapján dokumentumfilm és kiállítás is készül.

 Bővebben
http://szamarsziget.blogspot.hu/
www.kulsomagyarok.hu

 

Nyomtatható verzió

Vissza | A lap tetejére

     
     

www.budakornyekiiranytu.hu 

Made by EG-LOGIC