Programajánló
Május 19. Csíksomlyóval közös PÜNKÖSDI MISE Pilisszántón

2018-05-07 12:14:46
247 olvasás


2018. május 19-én szombaton az időeltolódás miatt az itteni időszámítás szerint fél 12 órakor
Pilisszántói Boldogasszony kápolna közös pünkösdi miséje Csíksomlyóval

a szántói ünnepi misét a Szent Korona országának legtávolabbi, legkeletibb, legkisebb településéből, ott ahol rendületlenül őrzik hitüket és magyarságukat, a zsákfalucska, Kóstelek lelkipásztora, Málnási Demeter atya mutatja be!                                                                                         
A misén énekel Vadkerti Imre, a Kormorán együttes énekese.                                                                 

Akit a nemzeti öntudat érzése egyszer szíven talált, annak a Pilis és Hargita nem csak egy hegység, hanem Kárpát-medence egységének szimbólumát jelenti. Eljegyzésüket a nemzeti összetartozás jegygyűrűivel fogadtak örök hűséget. Kettejük közti vérkeringést a csíksomlyói Babba Mária és a szántói Boldogasszony együtemű szívdobogása élteti. A három rangos nemzetközi zarándok útvonal kereszteződésében álló kápolnánk egyik útvonalának, a Mária út jelzéseivel egyaránt találkozhatunk Pilisszántón, Széphavasokon és Csíksomlyón. Pünkösd szombatján, a két helyszínen egy időben elhangzó misén a pünkösdi Szentlélek Kárpát-medencei kiáradásával fogjuk meg egymás kezét. Magyar fájdalmunk ötvöződik a magyar büszkeséggel. Szétszakítottságunk szomorúsága most imáinktól magasztosul népünk áldásává. E napon Mária gyermekei vagyunk mindnyájan. Égi Édesanyánk anyai figyelmében megfürödve együttlétünkkel egymást erősítjük. Nyíltan és hangosan valljuk meg hitünket, magyarságunkat a keresztényi szeretet állapotában ország-világ előtt. Zarándoklatunkkal adóságunkat rójuk le hazánk iránt, de tartozunk egymásnak, önmagunknak, fiainknak, őseink örökségének egyaránt. Utunk a mai világban felér egy Pünkösdi Passióval. Szent István óta a magyarságnak küldetése van. Mária országaként Európában a kereszténység védőbástyája vagyunk a mai napig. Ez megmaradásunk titka! Pilisszántó Boldogasszonyának hívei ezen a napon magukhoz ölelik Erdély népét és minden határainkon túli testvérünket, enyhítve árvaságuk érzését, megköszönve hűségüket, a kitartást, erősítve mély keresztény hitüket, az egyetlen reményt hősies küzdelmükben. A közös mise már több mint egy évtizede szép hagyománnyá vált.                                                                                                 

A Szentlélek ereje ma Kárpát-medencében nem ismer kicsit és nagyot, nem ismer határokat, csak egységet!  Akik a nagy távolság miatt nem tudnak Csíksomlyóra zarándokolni, azokat a szántói Boldogasszony ugyanolyan szeretettel várja zászlómeghajlással és harangzúgással.

Nyomtatás :: Bezárás