Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Felfüggesztették Csíkszereda polgármesterét

Panoráma > Budakeszi

2015-05-14


A székelyföldi Hargita megye prefektusa május 14-én tisztségéből felfüggesztette Ráduly Róbertet, Budakeszi testvérvárosának, Csíkszeredának polgármesterét és Szőke Domokos alpolgármestert, miután a bíróság hivatali visszaélés gyanújával jogerősen 30 nap házi őrizetbe helyezte őket.

A polgármestert a magyar kormány finanszírozta Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem építési emgedélye miatt is vádolják, de a Csíkszereda sikertörtének számító, uniós forrásból példaértékű minőségben felújított Márton Áron Gimnázium helyi magyar kivitelezője is terítékre került

Amint az Agerpres hírügynökség közölte, a prefektus arra a törvénycikkelyre hivatkozott, mely az előzetes letartóztatásba helyezett elöljárók mérlegelés nélküli felfüggesztését írja elő. A törvény értelmében a kényszerintézkedés idején Antal Attila, a város másik alpolgármestere láthatja el a polgármesteri teendőket Csíkszeredában, ha az önkormányzati testület ráruházza a feladatot.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) április 30-án kezdeményezte Ráduly Róbert és Szőke Domokos előzetes letartóztatását, a bukaresti bíróság azonban csak az elöljárók házi őrizetét rendelte el.

A polgármestert a DNA kétrendbeli hivatali visszaéléssel, visszaélésre való felbujtással és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert többrendbeli hivatali visszaéléssel és okirathamisításra való felbujtással gyanúsítja.

A DNA egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014-es csíkszeredai építkezési engedélyét kifogásolta, amelyet állítása szerint a polgármester hiányos dokumentáció alapján adott ki. Az ügyészség másfelől azt állította, hogy a polgármester 2014 szeptemberében rávett egy csődbiztost, hogy a piaci értéknél olcsóbban adja el a városházának a helyi szakszervezeti művelődési házat.

Szőke Domokost egyebek közt azzal gyanúsítják, hogy befolyásával visszaélve ítélt oda egy zöldövezeti munkálatra szóló megbízást egy bukaresti cégnek, amelynek azután a szolgáltatás reális értékének százszorosát fizette ki a városháza.

Korábbi nyilatkozataikban a csíkszeredai elöljárók ártatlannak mondták magukat, Ráduly Róbert politikai leszámolásnak minősítette az ellenük indult eljárást. Az RMDSZ nevében Kelemen Hunor elnök közleményben nyilvánította ki szolidaritását a csíkszeredai elöljárókkal. (MTI/Iránytű/szekelyhon.ro)


Vissza