Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Értékeink - A Pajta

Építészet > Telki

2007-01-23


A mostani épület helyén állott az egykori bencés apátság, sőt: meg merem kockáztatni, maga az apátsághoz tartozó, kéttornyú, talán a romantika stílusában épített templom is. Nevezetes hely ez, mert nemcsak Telki történetét, de hazánkét is szimbolizálja. Itt igazán átélhető vérzivataros történelmünk, amikor is rombolásra építés következett. Az akkor épült új házakban pedig mindig a régi kövei és emlékei merültek el.

Minden valószínűség szerint a török uralom végén, Mária Terézia neoacquistica commissióján fölbuzdulva, érkeztek ide a skót bencések, hogy az elhagyott gazdaságukat újból fölvirágoztassák. A romtemplom alighanem így lett pajtává, alatta a borospincével. Ezeréves épületről van szó! Minden köve a történelmünkről beszél. Felhasználása, rendbe tétele az egész faluközösség ügye kell, hogy legyen. Egy itt kialakított színvonalas Vendéglő a Telki Apáthoz méltó helye lehetne a történelmi relikviák, a Zsámbéki-medence népművészeti emlékeinek is. Akár egy Vendéglő Múzeum is fölsejlik falai között, amelynek feladata a múlt atmoszférájának őrzése, terjesztése. A hely kínálja magát például az emlékkereszt mögött, a törmelék között rejtőző légyűjtő faragott lap elhelyezéséhez is, természetesen egy tölgyfapréssel egyetemben.
A Pajtára Callmeyer László és Déri Gábor korábban már készített egy igen magas színvonalú tervet. Ezek alapját kell, hogy képezzék a további, az épület átépítését, funkcióváltását célzó tervezésnek.      

(forrás: Telki Online)

 


Vissza