Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Palócföldön jártunk. II. rész.

Panoráma

2007-01-23
Másnap, a kiadós reggeli után felmentünk Kékes-tetőre, majd Galya-tetőre. Bár a Mátra a maga 1014 m magasságával eltörpül a Trianon előtti Magyarország hegyei, a Kárpátok 2000-2500 m-es, vagy a Hargita 1700-1800 m-es csúcsai mellett, ha erre visz az utunk mégiscsak meg kell nézni Csonka-Magyarország legmagasabb részeit. Szép a kilátás, jó a levegő.
Recsken az egykori munkatáborban fejet hajtottunk az emlékmű előtt. Megnéztük a rekonstruált barakkot, s benne a múzeumot, majd továbbindultunk Hegyaljára.
  Sirokon most nem mentünk fel a várromhoz, már többször jártunk itt is, és Kisnánán is. Akik még nem látták e középkori várainkat, nézzék meg, érdemes. A fiatalabbak Sirokon próbálkozhatnak a meredekebb oldalon, a siratófalon is a feljutással.
Tarnaszentmária, Magyarország legrégebbi ma is működő temploma, X. századi, Géza fejedelem idejéből, mások szerint XI századi. Teteje zsindelyfedésű. A XIX. századi tornyos bővítés jól elkülönül az Árpádkori résztől, amely félköríves szentélyzáródású. Alatta kis altemplom rejtőzik. / A templom előzetes bejelentésre látogatható, ill. a harangozót kell keresni a kulcs miatt./
  Kirándulásunk utolsó állomása következett, a fő célpont, Feldebrő. Temploma a XI. század elején épült, eredetileg sírtemplomnak. Az altemplom feltehetően az Aba nemzetség családi temetkezőhelye volt. Az eredeti feltemplom lehet, hogy bizánci volt, a két félköríves oldalhajónak az alapjai vannak csak meg. Eredetileg a 20x20 m-es négyzet alaprajz minden oldala félköríves apszissal záródott. A templom öthajós volt, középen toronnyal. Az északi és a déli apszisokat a XII-XIII századi átalakítás során bontották el. Mai egyhajós belső formáját a XVIII században nyerte el.  Az ország egyik legrégebbi, épen maradt altemplomában XI. századi bizánci stílusú freskók, síremlék, kőoltárok láthatók. A helyiek szerint a síremlék Aba Sámuel királyunké volt. (Ezt az abasáriak vitatják, szerintük Aba Sámuelt Abasáron temették el.)
  Hazaúton, délután, jót ebédeltünk Dormándon a Hétvezér étteremben, ahol a nevet igazolandó a hét vezér freskója látható az étterem falán.  Kellemes hétvége volt.
         Horváth Ferenc
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vissza