Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Budakeszi Cabernet Sauvignon rozé 2006 száraz

Pinceszer > Budakeszi

2007-01-23


Különösen nagy öröm számomra és lelkesedéssel tölt el, ha igazi budakeszi borról írhatok. Ahogy a budai hegyekről a beépítések miatt eltűntek az egykori szőlők, úgy fogytak-fogynak az egykor hatalmas budakeszi szőlőterületek is, és lassan már ott tartunk, hogy csak utcanevek emlékeztetnek arra, hogy egykor szőlőskert volt azon a területen. A mai Vadaspark utáni déli lejtésű, védett sűrű fenyvesében is már csak a vadszőlő fut az egykori teraszos művelés szépen összehordott köveire, elvadult gyümölcsfák, beomlott pincék és présházak romjai emlékeztetnek a háború előtti virágzó szőlőművelésre. Itt persze nem a város terjedése okozta a szőlő vesztét, a dolgos kezű szőlőművelőket 1946-ban egyszerűen kitelepítették, az itt maradtaktól pedig elvették az egykori szőlőiket. Ha felsétálunk a Telki úttól a kárpótlási kereszthez, a gyönyörű kilátás mellett a körülöttünk elvadult szőlővel benőtt lejtők látványa eléggé elszomorító. 

A fenti előzmények után szívet melengető érzés, hogy e terület nyugati részén az egykori   Ochsenzungen Acker en (Ökörnyelv szántó), a későbbi tangazdasági földeken Somlaiék új telepítésbe fogtak. A szép déli fekvésű, az észak-nyugati szelektől a Kakukk-hegy által védett területre 2004 tavaszán telepítettek Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc és Bianca fajtákat. Ez a telepítés fordult termőre 2006-ra, tehát egy igazi szűz termésből, azaz telepítés utáni első szüretből készült budakeszi bor mai tanulmányunk tárgya.
Különlegesség ez a bor abból a szempontból is, hogy ismereteim szerint Cabernet Sauvignon fajtát eddig Budakeszin nem termeltek. A Cabernet Sauvignont manapság egyébként sokan a kékszőlők legnemesebbjének tartják. Szőlője vastag héjú, kis bogyójú, kékesfekete, cserzőanyagban és színanyagban gazdag, bora a vörösbor minden szépségét mutatja. Somlaiék a zúzás, bogyózás után még egy-két napot sem erjesztették a héjon, mint az rozé borok esetében sokszor szokás, hanem gyakorlatilag fehérboros, reduktív technológiával 2-3 órán belül a zömmel préselés nélkül kicsurgó must került a oxigéntől elzárt hordókba. Az már a palack felnyitása nélkül is megállapítható, hogy színe a héjon erjesztés nélkül is tökéletesre sikerült
Rozét csak 10-12 ºC-ra lehűtve lehet igazán élvezni. Színe a pohárban is tökéletes, a vöröshagyma héjának legszebb színeit mutatja. Apró kis széndioxid buborékok üde, élénk, tiszta, enyhén szénsavas bort sejtetnek, ami az első kortyoknál kellemesen beigazolódik. Finomak, a Cabernet Sauvignon-ra jellemzően élénkek, gyümölcsösek, kellemesek az illatok és a zamatok. Borunk 13%-os alkoholtartalmától tüzes, savai harmonikusak és üdítőek. Tartalmas, illat és zamatanyagai tartós lecsengésűek. Összességében egy fiatal, elegáns, kiegyensúlyozott bor. Kortyolgatásakor lokálpatrióta keblünket büszkeség töltheti el, és emelt fővel ajándékozhatjuk távolba szakadt földijeinknek, vagy más tájak szülötteinek.

Somlai Családi Borpince
2092 Budakeszi, Ady E. u. 1.
Tel.: (30) 9662-706
E-mail: vitis@pantelweb.hu
Egyébként a legutóbbi kecskeméti Miklós napi országos rozé borvesenyen ezüstérmet kapott. Elismerés jár Somlai Ferencnek az új telepítés első borának sikeréért!
Lágy kenhető sajtokhoz, hideg és meleg előételekhez, halpaprikásokhoz, főtt, párolt, egészben, vagy frissen sült borjú- és sertéshúshoz, házi szárnyasokhoz ajánljuk. Nyáron jól lehűtve, vagy jégkockával tökéletes üdítő.   
Egészségükre!

Bánkuti Ákos


Vissza