Budakeszi Cabernet Sauvignon rozé 2006 száraz
Pinceszer > Budakeszi
2007-01-23
A fenti előzmények után szívet melengető érzés, hogy e terület nyugati részén az egykori Ochsenzungen Acker en (Ökörnyelv szántó), a későbbi tangazdasági földeken Somlaiék új telepítésbe fogtak. A szép déli fekvésű, az észak-nyugati szelektől a Kakukk-hegy által védett területre 2004 tavaszán telepítettek Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc és Bianca fajtákat. Ez a telepítés fordult termőre 2006-ra, tehát egy igazi szűz termésből, azaz telepítés utáni első szüretből készült budakeszi bor mai tanulmányunk tárgya.
Különlegesség ez a bor abból a szempontból is, hogy ismereteim szerint Cabernet Sauvignon fajtát eddig Budakeszin nem termeltek. A Cabernet Sauvignont manapság egyébként sokan a kékszőlők legnemesebbjének tartják. Szőlője vastag héjú, kis bogyójú, kékesfekete, cserzőanyagban és színanyagban gazdag, bora a vörösbor minden szépségét mutatja. Somlaiék a zúzás, bogyózás után még egy-két napot sem erjesztették a héjon, mint az rozé borok esetében sokszor szokás, hanem gyakorlatilag fehérboros, reduktív technológiával 2-3 órán belül a zömmel préselés nélkül kicsurgó must került a oxigéntől elzárt hordókba. Az már a palack felnyitása nélkül is megállapítható, hogy színe a héjon erjesztés nélkül is tökéletesre sikerült
Rozét csak 10-12 ºC-ra lehűtve lehet igazán élvezni. Színe a pohárban is tökéletes, a vöröshagyma héjának legszebb színeit mutatja. Apró kis széndioxid buborékok üde, élénk, tiszta, enyhén szénsavas bort sejtetnek, ami az első kortyoknál kellemesen beigazolódik. Finomak, a Cabernet Sauvignon-ra jellemzően élénkek, gyümölcsösek, kellemesek az illatok és a zamatok. Borunk 13%-os alkoholtartalmától tüzes, savai harmonikusak és üdítőek. Tartalmas, illat és zamatanyagai tartós lecsengésűek. Összességében egy fiatal, elegáns, kiegyensúlyozott bor. Kortyolgatásakor lokálpatrióta keblünket büszkeség töltheti el, és emelt fővel ajándékozhatjuk távolba szakadt földijeinknek, vagy más tájak szülötteinek.
Somlai Családi Borpince 2092 Budakeszi, Ady E. u. 1. Tel.: (30) 9662-706 E-mail: vitis@pantelweb.hu |
Lágy kenhető sajtokhoz, hideg és meleg előételekhez, halpaprikásokhoz, főtt, párolt, egészben, vagy frissen sült borjú- és sertéshúshoz, házi szárnyasokhoz ajánljuk. Nyáron jól lehűtve, vagy jégkockával tökéletes üdítő.
Egészségükre!
Bánkuti Ákos