Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zenél az ivókút Remeteszőlősön

Közélet > Remeteszőlős

2015-09-04


Zenélő ivókutat avat Remeteszőlős holnapi falunapján, mely az önkormányzat, a helyi művészek és civilek összefogásával jött létre, csakúgy, mint a kútnak helyet adó Bodza-liget. Ezzel az önkormányzat egy régebbi terve valósul meg, mely szerint az Örkény-emlékfülkével és a Könyvmegállóval fémjelzett „kultúrsarok” egy új művészeti ággal bővül.

A zenélő ivókút létrehozását Szathmáry Gergely polgármester elmondása szerint két belülről fakadó erő mozgatta:
1.      Remeteszőlős község az agglomeráció legfiatalabb települése, mégis gazdag múlttal rendelkezik, hiszen a terület már a rómaiak óta lakott. Az ivó kút építménye ezt tükrözi, mivel a Remeteszőlősön fellelt különböző építőanyagból állítottuk össze. Ha majd jól megfigyelik a kutat, láthatnak benne római építőkövet, faragott Árpádkori párkányelemet és a svábok által készített téglákat. A kút tehát az elmúlt 2000 évet idézi meg számunkra.
2.      Remeteszőlősiként büszkék lehetünk arra, hogy településünkön és az egész Nagykovácsi-medencében sok kiváló zenész lakik, „akik muzsikájukkal megnyitják lelkünk régióit, melyekbe csak a zene világít be” (Kodály Zoltán). Az ivókút remeteszőlősi és nagykovácsi zenészek által játszott darabokat szólaltat meg, tiszteletet adva a művészek tudásának, szellemiségének. Komolyan vettük Pál apostol felszólítását: „Mert megnyugtatták az én lelkemet és a tiéteket is. Megbecsüljétek azért az ilyeneket.”


 
A kút formavilága a római kori Pannónia építészetét idézi meg, mivel a környék ebben a korban élte meg első fénykorát. Ennek az időszaknak állít emléket a timpanonban elhelyezett Hadrianus korabeli pénz (as) domborműben elkészített másolata, melynek eredetijét a környéken találták meg.

A kút díszítő motívumvilága elénk hozza a honfoglalás korát is egy a Bezeréden feltárt tarsolylemez motívumainak megjelenítésével, valamint a biológiai élet örök körforgását szimbolizáló vízköpő rozettával. Ezek idézik meg a medence második fénykorát, amikor a királyi kovácsok népesítették be a környéket.

Az ivókút téglái a terület sváb korszakát jelenítik meg, amikor a török dúlás után szorgos kezek újra paradicsommá varázsolták ezt a vidéket.

Hisszük, hogy ahogy a kútból csordogáló víz felfrissíti a testet, úgy a csobogás közben hallható zene „megvidámítja a lelket” (Martin Luther). Egyes tudósok szerint a harmonikus zene a vízre is jótékony hatást gyakorol, ezért bízunk benne, hogy a zenélő ivókút kikapcsolódást fog nyújtani nem csak a test, hanem a lélek számára is.

Használi útmutató a kúthoz:
• Nyomja meg a csapon található gombot és enyhítse szomját!
• A zenélő ivókút a víz megindulásával véletlenszerűen kiválaszt egy zenedarab részletet, így ivás közben meghallgathatja a felcsendülő zenét, a helyi művészek tolmácsolásában.
• Foglaljon helyet a kút melletti padon és élvezze a felfrissülést!
• Ha kedve úgy tartja, keresse meg a kút építményében az egyes korokból származó építőköveket!
 
Használják egészséggel és hallgassák figyelemmel!

Részletes program. http://www.remeteszolos.hu/cikkek/10-falunap-remeteszoloson

Kapcsolódó cikkünk:

Örkény-emlékmű Remeteszőlősön - 2013-04-05
Utcakönyvtár sétálóknak - 2014-08-10

Vissza