Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Szederkényi Chardonnay 2004.

Pinceszer > Budakeszi

2007-03-02


 

Különleges minőségű, késői szüretelésű, édes fehér borSzederkényből, a Budakeszin – egyebek mellett – jó borász hírnevet (is) szerzett Menczinger család Mohács környéki birtokáról származik szép, szalmasárga, késői szüretelésű borunk.
A chardonnay ma a világon az egyik legelterjedtebb fehérbort adó szőlő. Franciaországban, Bourgogne (Burgundia) és Champagne vidékén a termesztése több száz éves múltra tekint vissza. Bora általában karakteres, testes, harmonikus, magas savtartalommal. Igazi elegáns bor, fajtajellege nem markáns, inkább diszkrét. Ha korán szüretelik és reduktívan, azaz oxigéntől elzártan kezelik, a jellegzetes chardonnay íz sokkal kevésbé jelenik meg, viszont ezek a borok, főleg fiatal korukban, finom, a friss szénára emlékeztető illatukkal tűnnek ki. Érdekes módon a chardonnay borok esetében a fajtajelleget adó íz és az illat sokszor mintha egymás ellen hatna: ha finom az illata, akkor hiányzik a fajtára jellemző íz és viszont.
Ha a szüret idejét – a szokásoshoz képest - késleltetjük, különleges minőségű bort készíthetünk. A késői szüretelésű (németül Spätlese) borok olyan túlérett szőlőből készülnek, melyet a normál szüret után szednek le. (Nem tévesztendő össze a még később szüretelt jégborral, Eiswein-nel.)  A bogyók ekkor már túlérettek, veszítenek víztartalmukból, kicsit összetöppednek, ezért a bor testesebb lesz, magasabb alkoholtartalommal, szerencsés esetben a botrytis cynerea nevű gomba is megtámadja a szemeket és kedvező éghajlati és időjárási feltételek  mellett megkezdődik az aszúsodás is. A testes késői szüretelésű borok nehezebben érnek, 3-4 év is lehet, mire elérik a csúcsot, alkohol tartalmuk a szokásosnál magasabb. A késői szüret nagy kockázatot jelent a termelőnek, mert az esősre forduló őszben a szürkerothadás napok alatt is tönkreteheti a termést, jó időben pedig a madarak dézsmálják a finom, édes szőlőt. Ez a különleges minőség, valamint a kockázatok a késői szüretelésű borok árában is tükröződnek.

Mai borunkat a viharos múltú mohácsi lankákon 2004 novemberében szüretelték. Abban az évben a chardonnay normál szürete szeptember közepén volt, borunk szürete tehát két hónapot késett a normál szürethez képest. A bor atyja, Menczinger Tibor elmondása szerint a 2004-es évben a chardonnay savai különösen jók voltak és ezért alkalmas arra, hogy késői szüretelésű bort állítson elő belőle.  Lássuk mire jutott vele!
Már az ízléses címkéjű, mindössze félliteres, hosszúnyakú tetszetős palack is különleges minőségű bort sejtet. 10-12 ºC-ra lehűtve fogyaszthatjuk, de 16-18 ºC-on is igen jól megállja a helyét. Egy ilyen testes, édes bor esetében ízlés dolga ugyanis, hogy melyik hőmérsékletet választjuk, zamata, savai hűvösebben is, enyhén gyümölcsös, aszús illatai a magasabb hőmérsékleten jönnek jól ki. Magas alkoholtartalma miatt több mint tüzes, erős tiszta bort tartunk a poharunkban, amely testességét azzal is kimutatja, hogy a pohár falán is lassan méltósággal csorog alá. Savai lágyak, harmonikusak, kellemes aromájú ízét a lenyelés után hosszan, tartósan érezzük. Összességében egy alkotórészekben gazdag, tetszetős, szép bor. Desszertként cukrászsüteményekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz kiválóan megy, de alkalmas önmagában, beszélgetésekhez, egyebekhez, főleg női társaságban.
Egészségükre
Bánkuti Ákos  

Menczinger Borház
Menczinger Tibor 06-20-9439-076
e-mail: menczi@t-online.hu
www.menczinger-borhaz.hu


Vissza