Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Új templom épül

Közélet > Nagykovácsi

2007-03-01


Éppen egy éve adtunk hírt a nagykovácsi református közösség dinamikus fejlődéséről, amely egy idő óta már a barátságos kis öreg templom falait is feszegeti. Ezt a felismerést az elmúlt évben hamarosan tettek követték, ugyanis 2006 nyarán az önkormányzattal együttműködve meghívásos tervpályázatot írtak ki egy olyan templom építésére, amely a református tradíciót mai módon jeleníti meg.

A pályázaton részt vevő hat építész munkáját az egyházközség és az önkormányzat delegáltjaiból álló zsűri bírálta el, melynek elnöke Vadász György, Ybl díjas építész volt. A szakma jeles képviselői szerint sem volt könnyű a döntés, mivel a benyújtott tervek mindegyike magas színvonalú alkotás volt. A bírálat során az első körben kiválasztott három pályaművet a gyülekezeti közgyűlés elé terjesztették, ahol a presbitériummal közösen hozták meg a végső döntést.  A nyertes alkotás Ónodi Szabó Lajos munkája, aki már több református templomtervvel is büszkélkedhet.
A gyakorlati megvalósítás szempontjából fontos kritérium volt a terv szakaszolhatósága, mivel a 2012-re elkészülő új templom építését az anyagi lehetőségek alakulása is befolyásolja. Így elsőként maga a templom épülne meg, majd a második, illetve a harmadik ütemben az ifjúsági központ, vagy a parókia. A nemes munkához az önkormányzat az Ófalu fölötti, új fejlesztésű Nagyszénás-kertben biztosít földhasználati jogot az egyházközség számára, ahol a templom lesz a legelső középület. A több mint 100 milliós beruházás az egyházközség, az egyházkerület és a Nagykovácsi Református Gyülekezetért Közhasznú Alapítvány részleges támogatásával valósul meg. Adónk 1%-ának felajánlásával mi magunk is hozzájárulhatunk az új templom építéséhez (az alapítvány adószáma : 18705638-1-13).
Az alapkőletétel tervezett időpontja 2007. április 28, melyre mindenkit szeretettel várunk.

Antalóczy Péter


Vissza