Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Felújítják a Teleki-Tisza-kastélyt

Közélet > Nagykovácsi

2016-07-13


Visszanyeri régi pompáját a százötven éves Teleki-Tisza-kastély. A 2017 második negyedévében befejezni tervezett beruházást a Magyar Cserkész-szövetség jegyzi, amely a Nagykovácsi Kastélypark Komplexum hasznosítására állítása szerint alapos kutatást végzett. Az épületek végleges funkcióit ily módon sikerült szerves egységgé alakítani.

Elsőként az 1945 utáni ráépítések egy részét bontják el a műemléki kutatással feltárt régi épületekről, majd a történeti értéket képviselő épületek felújítása következik. A kastély három olyan speciális tréningtermet foglal magában, amelyeket külső vállalkozások piaci alapon is igénybe vehetnek céges tréningekhez, rendezvényekhez. Emellett megkezdődik a park tízéves tájképi rehabilitációjának első szakasza is. Az örökségvédelem engedélyezte terv szerint a kivágásra ítélt fák helyett őshonos fákat telepítenek.

A felújítás ideje alatt a kastélypark lekerítetlen része továbbra is látogatható hétköznaponként 10-17 óra között és tovább folytatódnak a markerspace.hu közösségi alkotóműhely programjai is.

A markerspace.hu egy 2015-ben létrehozott speciális alkotópedagógiai műhelyközpont, mely a cserkészmódszer cselekedve tanulás elvéhez hű oktatási program a 6-18 éves korosztály számára. A kísérleti műhelyben minden olyan modern gyártástechnológia helyet kap, amely számítógép vezérelt előállítási folyamatokat hajt végre. A cél egy olyan szolgáltatóegység létrehozása és ebből országos hálózat építése, amely a cserkészet értékeit (cselekedve tanulás, kisközösségi munka, a munka értéke és az alkotás öröme) meg tudja mutatni minél több magyar általános iskolás és középiskolás fiatalnak.


Vissza