Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Konferencia az I. világháború hőseiről

Múltunk tanúi > Páty

2016-08-16


„Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért.”(Jn. 15,13) A Petrecz Sándor Alapítvány július 30-i konferenciája keretében az első világháború kitörésére és annak pátyi hősi halottaira emlékeztek. A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatta.

A konferencia nyitóáhítatában Tankó Zoltánné, torbágyi református lelkipásztor idézte János evangéliumából Jézus Krisztus szavait, amelyek egybecsengenek a hősökre való emlékezéssel, hiszen katonáink nemcsak Istenért, királyért és hazáért áldozták életüket, hanem barátaikért, családjukért is.

A konferencián Dr. Romsics Ignác, Dr. Szakály Sándor és Dr. Raffay Ernő történész professzorok tárták a hallgatók elé a nagy háború okait, benne Magyarország szerepét, valamint a vereség tragikus következményeit. A jelenlévők számtalan kérdéssel is megostromolták az előadókat, amiből az is nyilvánvalóan látszik, hogy történelmünk e része sem kellően távoli ahhoz, hogy objektíven, szigorú szakmaisággal lehessen hozzáállni.

A konferenciát követően került sor a református templom előtt álló emlékműnél a megemlékezésre. A PáKICS Cserkészcsapat tagjai olvasták fel annak a 114 hősi halottnak a nevét, akit Páty adott a hazának az 1914-1918 között dúló háborúban. Somogyvári Gyula írásaiból Simó József és Koncz Balázs előadóművészek idéztek. A megemlékezés ünnepélyességét emelte a nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat, akik korhű első világháborús katonai egyenruhában és fegyverzetben tisztelegtek a hősi halottak emlékművénél, hálát adva az első világháború hősi halottainak életéért, hálát adva a békéért, de mindig emlékezve annak zálogára, a határon őrt álló magyar katonára.

dr. Badacsonyi Zoltán


Vissza