Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Hősök a levegőben és földben

Múltunk tanúi > Zsámbék

2016-08-17


Zsámbékon, az egykori légvédelmi rakétabázison (MN1159 11/3. honi légvédelmi rakétaosztály) július 8-án nyílt meg hazánk első repülésrégészeti kiállítása, méltó emléket állítva a II. világháború harcolt repülőseinek. A kiállítás a Magyar Roncskutató Egyesület kutatási anyagait, második világháború és az azt követő időszak repülős relikviáit mutatja be.

A kiállítást Légrády Lajos a kiállítás megálmodója és létrehozója, Horgos Zsolt Zsámbék alpolgármestere és Kónya Béla őrnagy a honvédelmi miniszter megbízottja közösen nyitotta meg.

A kiállítás szakemberek és érdeklődő laikusok számára is jól érthetően és izgalmas mutatja be a hazai repülés régészet eredményeit, mely nem csak a roncsok felkutatásából, feltárásából áll, hanem térképészeti- és levéltári kutatásokat, a feltárások dokumentálását, valamint az eltűnt repülőszemélyzetek azonosítását is jelenti. Láthatunk tablókat, ahol egy-egy hősi halált halt magyar pilóta felkutatásának részletes leírását, az egykor történtek rekonstruálását olvashatjuk el. Korabeli repülőgépek látványos maradványait, kiállított darabjait is megcsodálhatjuk. Sőt, látunk dokumentumfilmet Beiczy József százados földi maradványainak és repülőgépének feltárásáról.

A kiállítás környezete is izgalmas, mivel egy hidegháborús műemlékben járunk, egészen pontosan az egykori Zsámbéki földi telepítésű légvédelmi rakétaosztály 1. számú szakaszfedezékében, ahol a bázis fénykorában speciális szállítójárművön a tüzelőállásra kiszállításra előkészített rakétákat tárolták. A földdel fedett vasbeton építményben nyáron igen kellemes hűvösben élvezhetjük a látnivalókat.

A kiállítás civil összefogással valósult meg. A kiállítási tárgyak mindegyikét magánszemélyek és egyesületek adtak össze, újítottak fel. A terület gazdájának, a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesületnek a terve hosszú távon, hogy az egykori rakétabázis közel tizenöt hektáros területén hadi kulturális központ jöjjön létre a jelenleginél sokkal nagyobb turisztikai forgalommal. A terbezett központ egyik eleme a most megnyílt kiállítás. Ugyanitt megtekinthető a Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma is, bár hiányosan, mert a kiállított katonai eszközök közül néhányat már elszállított a Honvédség.

Az állandó kiállítás megtekinthető minden szombaton 10-18 óra között, akár idegenvezetéssel is, melyet a Zsámbéki Tourinform irodával előre lehet leegyeztetni.

Zsámbéki Tourinform iroda elérhetőségei:
Zsámbék Szent István tér 3. Tel.: 06-23-342-318, email: info@zsambekinfo.hu
Helyszín: Zsámbék külterület (Zsámbékot Szomor felé elhagyva a Fejér megye tábla után jobbra, a táblával is jelzett úton a bázis bejáratáig)

A kiállítás támogatói:
Légrády Lajos, a kiállítás létrehozója
Magyar Roncskutató Egyesület
Nemzetközi Aviatikai Múzeum Alapítvány
Komo Sky Team
Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület
Zsámbék Város Önkormányzata


Vissza