Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Doberdói Bánlaky József életműve az Év Pest Megyei Értéke

Múltunk tanúi > Pest megye

2016-11-02


A megyei közgyűlés tavaly hozta létre az Év Pest Megyei Értéke díjat. Azt a közösséget díjazzák, amelyik a megyei értéktárba felvett értékét kiemelkedően bemutatja, az érték és a megye ismertségét növeli: programot, marketinget szervez, turisztikai vonzerő, megjelenik az oktatásban, a médiában, nemzetközi kapcsolat alapja lehet.

Doberdói Bánlaky József ny. altábornagy mind hadtörténészként, mind pedig az első világháború hadvezéreként olyan életművet hagyott maga után, amely elismert tudósként és katonaként biztosít számára helyet a magyar hadtörténelem, illetve a magyar hadtörténetírás nagyjai között. 

Az 1863. február 13-én Lugoson született és 1945. október 12-én Üllőn elhunyt Doberdói Bánlaky József 1891-ben fejezte be a bécsi hadiiskolát. Az első világháború kitörésekor gyalogdandárok parancsnoka, s már nagyon hamar vezérőrnaggyá léptették elő. Különösen kitűnt a Doberdón vívott harcokban, innen kapta nemesi előnevét is. Az erdélyi fronton is megfordult, alakulatát 1917-ben oda vezényelték, s ő immár altábornagyként vett részt a harcokban. A háború befejezését követően a hadtörténelmi levéltárban dolgozott 1919 januárjában bekövetkező nyugdíjazásáig.

Tudósként elsősorban a magyar hadtörténelemmel foglalkozott. Még az 1890-es évek második felében megírta az 1848-49-es szabadságharc katonai történetét, ami e témában minden korábbinál gazdagabb munka. A magyar nemzet hadtörténelme, I-XXII. (1928-1942) szintén a kiemelkedő művei sorát gyarapítja, olyannyira, hogy a mai napig a magyar hadtörténetírás egyik legkiemelkedőbb teljesítményének tartják. Bonaparte Napóleonról éppúgy írt tudományos igényű munkát, mint a gyalogság harcászatáról vagy az 1914. évi osztrák-magyar-szerb-montenegrói hadjáratról.

Életének utolsó éveiben alakult ki üllői kötődése. Amikor 1944 végén szétbombázták lakásukat, fia csónakon menekítette Üllőre az akkor már nagybeteg férfit és feleségét, aki férje halálát követően még 1952-ig Üllőn élt. Sírjuk az üllői temetőben a Nemzeti Sírkert része.

Az Év Pest Megyei Értéke Díjat a novemberi közgyűlésen adják át Bánlaki József leszármazottainak.

forrás: Pest Megyei Önkormányzat


Vissza