Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Juhász Ferenc nevét vette fel a faluház

Kultúra > Biatorbágy

2017-02-02


A kétszeres Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze Bián született 1928-ban és a halála előtti évben, 2014-ben elsőként lett Biatorbágy díszpolgára. Az ünnepi program az ő szavaival indult: "A szülőföldhöz való hűség olyan háló, amelyből az ember nem tud és nem is akar kiszabadulni."

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett névadó ünnepségen a közönséget köszöntötte Tarjáni István polgármester, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Kilián Katalin, a költő özvegye, családja, és Szádváriné Kiss Mária, a Juhász Ferenc Művelődési Központ igazgatója. A rendezvényen részt vett Kabdebó Lóránt irodalomtörténész, Juhász Ferenc kutatója, Száraz Miklós György író, Juhász Ferenc egykori munkatársa, Réthelyi Miklós volt kulturális miniszter, Gyémánt László festőművész és Féner Tamás fotóművész, valamint Tálas-Tamássy Tamás, a Juhász Ferenc Kör vezetője is.

A névadó ünnepségen Juhász Anna, a költő irodalmár lánya beszélgetett Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház főigazgatójával és Trill Zsolttal, A szarvassá változott fiú című, Juhász Ferenc verséből készült előadás címszereplőjével. Premierként mutatkozott be az a rövid videó, amit Párizsban készítettek épp egy hónapja, a darab ugyanis részt vett a Théatre de l’Atelier francia színház fesztiválján. A beszélgetést a Sebő együttes koncertje követte, akik szintén elsőként mutatták be az estre készített két új dalukat, a költő Rogyásig vagyok és A hajnal fagyos rózsái nyílnak című feldolgozását.

A művelődési központ előterében Juhász Ferenc életét és munkásságát felidéző tárlat nyílt, amelyen a költő íróasztalát, személyes tárgyait, kéziratait, képeit állították ki. Az emlékszoba február 9-ig látogatható. (MTI)

Vissza