Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Jó-e a hulladékudvar? – 2. rész

Olvasói levelek > Budakeszi

2017-02-22


Előző lapunkban a hulladékudvar előnyeit mérlegeltük egy olvasói levél alapján. A visszajelzések azt mutatják, hogy a kis tételben rendre keletkező háztartási lom-, elektronikai, építési-bontási, zöld-, gumi- és fémhulladék elhelyezése nehézség a lakóknak, így lenne fogadókészség a létesítésére.

Mivel az olvasói észrevétel Budakesziről érkezett, a helyi lehetőségekről Ohr Alajos alpolgármestert kérdeztük, aki lapunknak azt a tájékoztatást adta, hogy Budakeszi Tagai István polgármestersége idején a polgárdi székhelyű Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz (KDV) csatlakozott az integrált szilárd hulladékszállítási és kezelési feladatok ellátását megvalósító közös pénzalap létrehozása és a hatékonyabb közös érdekérvényesítés érdekében. Az önkormányzati társulás közbeszerzés után szerződött tíz évre a kommunális szemetet Budakesziről is elszállító székesfehérvári Depónia Nonprofit Kft-vel. Ennek az önkormányzati társulásnak a keretében, az előző uniós költségvetési időszakban Budakeszi hulladékudvar létesítésére is pályázott engedélyes tervek alapján a korábbi szennyvíztisztító területére. A KDV már a közbeszerzési eljárást is elindította, amikor a magyar kormány visszavonta ezt a lehetőséget. Hamarosan újra lehetőség nyílik a KEHOP-3.2.1. kódszámú hulladékgazdálkodási pályázat keretében. Támogatói döntés már született egy 15,6 milliárd forintos keretről, amelyből egyebek mellett hulladékkezelő létesítmények épülnének, lehetőség lenne új hulladékszállító járművek, korszerű, lakossági szelektív hulladékgyűjtő edények beszerzésére és hulladékudvar megvalósítására is. Ez utóbbi ötletet a Depónia is támogatná, a város már egyeztetett egy kiemelt budakeszi hulladékudvar megvalósításáról.

Ehhez szükség van új helyszín kijelölésére, s a helyi építési szabályzat módosítására is, hiszen az új szennyvíz-tisztítótelep megépülésével az eddig kijelölt helyszín felértékelődött, célszerűbb egy félreesőbb, de könnyen megközelíthető új terület kijelölése.

Koós Hutás Katalin

Kapcsolódó cikkünk: Jó-e a hulladékgyűjtő udvar egy településen - 2. rész


Vissza