Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Barnabás testvér bajor kisvendéglő

Gazdasági rovat > Biatorbágy

2017-04-07


A gasztronómia a magyar kultúra kiemelkedő eleme, évezredes fejlődés eredménye. Egyedi ízvilága befogadó is, amely hasznosította a viharos történelmünk során megismert ázsiai nomád, német, olasz, szláv, török, osztrák és francia konyhák jó ötleteit. Gundel Károly szavaival élve: „Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is.”

Ezt vallja a Buda környéki Iránytű szerkesztőségének gasztronómiai felfedező csapata, amely nem kisebb célt tűzött maga elé, mint hogy személyes tapasztalatai alapján ismertesse meg az olvasóval a budakeszi járás legjobb éttermeit.

Ahogyan a magyar szálloda- és vendéglátóipar úttörője, a neves vendéglős dinasztia alapítója, Gundel János is Bajorországból érkezett 1857-ben, 13 évesen Magyarországra, hogy pesti nagybátyjától kitanulja a szakmát, elsőként mi is egy bajor kisvendéglőt választottunk Biatorbágyon. A családi vállalkozásban működtetett éttermet egy öreg főutcai házban 2014 nyarára alakították ki.

Honlapjuk (www.bajoretterem.hu) jól használható, nagyon informatív, sőt kifejezetten érdekes, kisfilmekkel, étvágygerjesztő ételfotókkal fűszerezett. Az asztalfoglalásra megadott telefont azonnal felvették, s a megfelelő asztal kiválasztásában a segítőkészség egyértelműen dominált. Parkolni közvetlenül az étterem előtt kialakított parkolósávban lehet.

A vendéglátó tér bajorosan rusztikus, kék kockás, barna fagerendás hangulata ígéretes, melyet a fiatal, jó kiállású pincérek kék, a függönyökkel és terítőkkel harmonizáló egységews öltözete is erősít. Az étlap rövid, de igényes és hangsúlyosan bajoros. Érdemes elolvasgatni benne a kis történeteket is; nagyon szórakoztatóak. Minden étel mellett feltüntetik a benne előforduló allergéneket is az arra érzékenyek kedvéért. Az adagok átlagosak, az áruk ehhez képest magasnak tűnik, amiért kárpótolnak az igényes ízek és az elkészítés minősége: a konfitálás és a szuvidolás (vákuumzacskóban, alacsony hőmérsékleten főzés), mint magyar találmány minden titkát megismerhetik az étterem honlapjáról.  

Kezdésnek érdemes kipróbálni a Barnabás egyveleget, amely előételvariációk egész kavalkádját kínálja, s frissen sült bajor pereccel is kérhető. Mivel Gundel János vendéglőinek kiváló bécsi szeletük volt, a mi kóstolásunkban is kiemelt szerepet kapott ez az egyszerűnek tűnő, ám nagyon könnyen elrontható klasszikus étel. A bécsi szelet olyan kiváló volt, hogy érdemes lenne köretként pirított burgonya helyett a hagyományos krumplisalátával kínálni. Nagyon jól vizsgázott a marhapofa pörkölt rendhagyó módon téve könnyebbé snidlinges túrógombóccal, és nem okozott csalódást a meglepően méretes bajor csülök sem.

Bajor vendéglő nem létezhet csapolt sör nélkül. Bevallásuk szerint az ország egyik legszélesebb müncheni Paulaner és Hacker-Pschorr sörkínálatával várják a vendégeket. A borkínálatban etyeki és villányi borászok alkotásai szerepelnek.

Orosz Zoltán tulajdonos étterme küldetésének Kazinczy Ferenc szavait találta a legkifejezőbbnek: „Jót, s jól! Ebben áll a nagy titok.” Nekünk úgy tűnt, komolyan is gondolják.

Koós Hutás Katalin

Barnabás testvér bajor kisvendéglő
2051 Biatorbágy, Szabadság u. 19.
Asztalfoglalás: +36-20/9-976-076
Házhoz szállítás: +36-30/616-7711
Nyitva tartás: K-Szo 21-22; V 12-21; H zárva


Vissza