Budakörnyéki iránytű E-mail Keresés


Zalacsány

Panoráma

2007-05-04


Az észak-zalai vidék páratlanul gazdag szakrális emlékekben. Várak, kastélyok, kúriák sora idézi történelmünket. Barangolásra csábítanak a lankás dombok, az erdők között megbújó falvak, a hangulatos szőlők és a kiváló borok.  Sorozatunkban Zalacsányt és környékét mutatjuk be.

Zalacsány nevét az 1848-as vértanú, Csány László révén ismerhette meg az ország. A nagy múltú nemesi család sarja Deák Ferenc reformpolitikáját támogatta, majd Kossuth híve lett. A Batthyány-kormány lemondása után az Országos Honvédelmi Bizottmány teljhatalmú megbízottja, Erdély kormánybiztosa, majd a Szemere-kormány közlekedési minisztere lett. A világosi fegyverletételnél esett fogságba. Kötél általi halálra ítélték, s október 10-én kivégezték a pesti Újépület melletti fapiacon. Batthyány Lajos mellett ő volt a szabadságharc legmagasabb rangú, vértanúhalált halt polgári vezetője. Emlékét a szülőháza helyén épült Batthyány-kastély falán elhelyezett tábla őrzi, szobra a közeli Zalaegerszegen áll.
Zalacsány látnivalói közül a XVIII. századi katolikus templomot, a Tersánszky-család felújításra szoruló klasszicista kúriáját, a használaton kívüli zsidó imaházat említjük, mely körül 1848 előtti sírkövek is fekszenek. Változatos programokat kínál a helyi patak felduzzasztásával keletkezett horgásztó egy 26 hektáros pihenőpark részeként 350 fős szabadtéri színpaddal és a Balios Lovasklub szolgáltatásaival kiegészülve. A környező dombokról gyönyörű a kilátás a falura, így a 160 hektáros Batthyány-birtokon épülő ötcsillagos golfparkra, amely egy ír-magyar befektetőcsoport beruházása. A 18 lyukú, hat és fél kilométeres pálya köti össze Zalacsányt a csupán két kilométerre fekvő Kehidakustánnyal, ahol a Széchenyi Terv révén néhány éve elkészült termál-, gyógy- és élményfürdő számtalan szolgáltatása mellett 13 medence, 94 méteres csőcsúszda, 3 hektáros szabadtéri strand, radonmentes, tehát gyerekek és szívbetegek számára is használható gyógyvíz a többgenerációs családok igényeit is kielégíti.
De érdemes felkeresni a legendás Hévizet is vagy kipróbálni a közeli Zalaszentgrót termálfürdőjét egy 33 hektáros ligeterdő mélyén. Megtekintésre ajánlott Kehidán az eredeti állapotában helyreállított Deák-kúria, ahol a kiváló magyar politikus 46 évet töltött. A születésének 200. évfordulójára berendezett állandó kiállítás méltó emléket állít a haza bölcse számára. A közeli Söjtörön Deák szülőháza látogatható, Kallósdon a kerektemplom a magyar művészettörténet egyik legértékesebb középkori emléke. Fontos célállomás lehet Bérbaltaváron Nagy Gáspár, a fiatalon elhunyt Kossuth-díjas költő szülőháza és nyughelye Nagytilajban.
 Szállásként Zalacsányban a Platán Park Hotelt ajánljuk. Az 1873-ban épült klasszicista Batthyány-kastély körül annak idején válogatott flórájú, külhonos növényritkaságokat is felvonultató parkot alakítottak ki. Mára csak fél hektár maradt belőle, mely természetvédelmi terület. A park kiemelkedő egyede Kelet-Közép-Európa legnagyobb, 6,6 méter törzskerületű mamutfenyője, amely rendkívüli méreteivel a környék legfontosabb tájékozódási pontja. Az ír tulajdonban lévő kastélyszállót a budakeszi Horváth Zoltán vezeti, akit Nagy Gáspár költő volt iskolatársaként vagy a budajenői Tante Susanne étterem tulajdonosa, Bucsics Imre munkatársaként is ismerhetünk. Erősségük a csendes, patinás környezet, a figyelmes kiszolgálás, a bőséges és ízletes ételek és a mérsékelt árak.    kohuka


Vissza